Felttoget i Nord-Afrika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
General Montgomery, kommandanten for de britiske styrkene i Nordafrika

Felttoget i Nord-Afrika eller Ørkenkrigen foregikk under andre verdenskrig i ørknene i Nord-Afrika fra 10. mai 194016. juni 1943. Italienske styrker angrep britisk-kontrollerte områder. Etter at italienerne hadde møtt sterk motgang, ble det tyske Afrikakorpset sendt til unnsetning. De tyske styrkene ble ledet av general Erwin Rommel som i under dette felttoget fikk tilnavnet Ørkenreven. De tyske styrkene rykket framover gjennom Libya til Egypt.

I 1942 var de kommet til El Alamein ca. 100 km fra Kairo, hvor de ble slått tilbake av en overleggen britisk styrke ledet av Montgomery. Etter at kampene hadde rast fram og tilbake i Libya og deler av Egypt hadde til slutt styrkene fra Det britiske samveldet drevet aksemaktene tilbake til Tunisia. Landganger nordvest i Afrika av britiske og amerikanske styrker, ledet av general George Patton, fanget aksen mellom to fronter og drev de ut av området.

I perioden 1940–1943 var dette det eneste området hvor de vestallierte var i kamp med tyske og italienske bakkestyrker.

Felttoget i Libya og Egypt[rediger | rediger kilde]

Se utdypende artikkel: Felttoget i Libya og Egypt

Operasjon Torch[rediger | rediger kilde]

Se utdypende artikkel: Operasjon Torch

I et forsøk på å fange de tyske styrkene i en knipetangsmanøver gikk amerikanske styrker i land i Vichy-okkupert Fransk Nordafrika uten å vente noen motstand. De fikk seg en overraskelse da vichystyrkene ga kraftig motstand i Oran og Marokko. I Alger hadde et kupp ledet av den franske motstandsbevegelsen lykkes i nøytralisere den franske XIX Armékorps før landsettingen ved å arrestere de høyeste offiserene. Landsettingen i Algerie møtte altså ingen motstand, og byen ble tatt på den første dagen, med hele overkommandoen for vichyholdt Afrika.

Etter tre dagers samtaler klarte general Mark Clark, en av Eisenhowers assistenter, å overtale admiral François Darlan, øverstkommanderende for vichystyrkene, til å slutte å gjøre motstand. Betingelsen var at Darlan skulle forbli øverstkommanderende, men nå for en fri fransk administrasjon.

Felttoget i Tunisia[rediger | rediger kilde]

Se utdypende artikkel: Felttoget i Tunisia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

militærhistoriestubbDenne militærhistorierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.