Operasjon Sølvrev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Operasjon Sølvrev (tysk: Silberfuchs; finsk: Hopeakettu) fra 29. juni til 17. november 1941, var en tyskfinsk militæroperasjon under andre verdenskrig, på det som kalles Murmanskfronten. Målet for offensiven var å skjære av og ta den viktige sovjetiske havnen i Murmansk gjennom angrep fra finsk og norsk territorium.

Operasjonen hadde tre etapper, i Operasjon Reinsdyr (Rentier), hvor de tyske styrkene skulle angripe fra Norge for å sikre området rundt Petsamo og nikkelgruvene der. Operasjon Platinarev (Platinfuchs; Platinakettu) var et angrep fra nord med Bergkorps Norge som XXXVI Bergkorps og enheter fra det finske III Corps. Angrep fra sør i Operasjon Fjellrev (Polarfuchs; Napakettu) for å avskjære og ta Murmansk ved hjelp av en knipetangsmanøver. De tysk–finske styrkene tok noe lende, men Murmansk var verken avskåret eller tatt, og ble drevet som en viktig havn for de allierte konvoier gjennom hele krigen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Finland befestet sin uavhengighet fra Russland i den finske borgerkrigen av januar til mai 1918 mellom tysk-støttede nasjonalister på den ene siden, og russiske bolsjevik-støttede kommunister på den andre - i de avsluttende fasene av første verdenskrig. Spenninger mellom den nye finske anti-kommunistiske republikk og Sovjetunionen var fortsatt høy tidlig i mellomkrigstiden. Etter en rekke grense- trefninger mellom finske nasjonalister og Sovjetunionen i Karelen, avgjorde traktaten i Tartu grensen mellom de to land i 1920. Sovjetisk-finske relasjoner forble kalde, men de to partene signerte en 10-års ikke-aggresjon-pakten i 1932.

Planlegging[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige plan for Operasjon Sølvrev

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata