Slaget om Singapore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget om Singapore
Konflikt: Andre verdenskrig

Generalløytnant Arthur Percival, i møte for å undertegne kapitulasjonen den 15. februar 1942; den største britiske styrke som noengang har kapitulert.
Dato7. februar 1942 -
15. februar 1942
StedSingapore
01°22′N 103°49′Ø
ResultatSeier til Japan
Stridende parter
Storbritannias flagg Storbritannia
 • Britisk Indias flagg India
 • Malaysias flagg Malaya
 • Australias flagg Australia
  New Zealands flagg New Zealand
  Japans flagg Japan
  Kommandanter og ledere
  Storbritannias flagg Arthur PercivalJapans flagg Tomoyuki Yamashita
  Styrker
  85 00036 000
  Tap
  Om lag 5 000 døde, om lag 80 000 krigsfanger1 715 døde, 3 500 sårede
  Stillehavskampanjen 1941-43
  Pearl Harbor - Malaya - Singapore - Wake Island - Hongkong - Filippinene - SingaporeDarwinTimorJavahavetJavaIndiske havBataanDoolittle-raidetKorallhavetSydneyMidwayKapp St. George

  Slaget om Singapore ble utkjempet under den andre verdenskrig da Japan angrep det britiske knutepunktet Singapore etter å ha først invadert Britisk Malaya. Kampene i Singapore varte fra 7. februar til 15. februar 1942 og endte med japansk seier og det største antall kapitulerte tropper i britisk historie. Rundt 80 000 indiske, australske og britiske tropper ble krigsfanger og led samme skjebne som de om lag 50 000 som hadde blitt tatt til fange i slaget om Malaya.

  Japan ønsket å invadere Malaya fordi området hadde verdifulle naturressurser som kunne brukes i den andre kinesisk-japanske krig. Japanerne så også på havnebyen Singapore som et strategisk knutepunkt som kunne brukes mot andre land i området. Det var også viktig for Japan å stoppe den utstrakte hjelpen fra den kinesiske befolkningen i Singapore til krigføringen i Kina.

  Bilder[rediger | rediger kilde]

  Se også[rediger | rediger kilde]

  Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]