Slaget om Singapore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Slaget om Singapore
Konflikt: Andre verdenskrig
Yamashita and Percival discuss surrender terms.jpg
Generalløytnant Arthur Percival, i møte for å undertegne kapitulasjonen den 15. februar 1942; den største britiske styrke som noengang har kapitulert.
Dato 7. februar 1942 -
15. februar 1942
Sted Singapore
01°22′N 103°49′Ø
Resultat Seier til Japan
Stridende parter
Storbritannia Storbritannia Australia Australia
New Zealand New Zealand
Japan Japan
Kommandanter og ledere
Storbritannia Arthur Percival Japan Tomoyuki Yamashita
Styrker
85 000 36 000
Tap
Om lag 5 000 døde, om lag 80 000 krigsfanger 1 715 døde, 3 500 sårede
Stillehavskampanjen 1941-43
Pearl Harbor - Malaya - Singapore - Wake Island - Thailand - Hongkong - Filippinene - Borneo - Rabaul - Balikpapan - AmbonSingaporeMakassarstredetPalembangDarwinBadungstredetTimorJavahavetJavaIndiske havBataanDoolittle-raidetKorallhavetCorregidorSydneyMidwayKapp St. George

Slaget om Singapore ble utkjempet under den andre verdenskrig da Japan angrep det britiske knutepunktet Singapore etter å ha først invadert Britisk Malaya. Kampene i Singapore varte fra 7. februar til 15. februar 1942 og endte med japansk seier og det største antall kapitulerte tropper i britisk historie. Rundt 80 000 indiske, australske og britiske tropper ble krigsfanger og led samme skjebne som de om lag 50 000 som hadde blitt tatt til fange i slaget om Slaget om Malaya.

Japan ønsket å invadere Malaya fordi området hadde verdifulle naturressurser som kunne brukes i den andre kinesisk-japanske krig. Japanerne så også på havnebyen Singapore som et strategisk knutepunkt som kunne brukes mot andre land i området. Det var også viktig for Japan å stoppe den utstrakte hjelpen fra den kinesiske befolkningen i Singapore til krigføringen i Kina.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]