Slaget om Singapore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Slaget om Singapore
Konflikt: Andre verdenskrig
Yamashita and Percival discuss surrender terms.jpg
Generalløytnant Arthur Percival, i møte for å undertegne kapitulasjonen den 15. februar 1942; den største britiske styrke som noengang har kapitulert.
Dato 7. februar 1942 -
15. februar 1942
Sted Singapore
01°22′N 103°49′Ø
Resultat Seier til Japan
Stridende parter
Storbritannia, Indian Army, Australian Army, styrker fra Malaya. Japan
Kommandanter og ledere
Arthur Percival Tomoyuki Yamashita
Styrker
85 000 36 000
Tap
Om lag 5 000 døde, om lag 80 000 krigsfanger 1 715 døde, 3 500 sårede
Stillehavskampanjen 1941-43
Pearl Harbor - Malaya - Singapore - Wake Island - Thailand - Hongkong - Filippinene - Borneo - Rabaul - Balikpapan - AmbonSingaporeMakassarstredetPalembangDarwinBadungstredetTimorJavahavetJavaIndiske havBataanDoolittle-raidetKorallhavetCorregidorSydneyMidwayKapp St. George

Slaget om Singapore ble utkjempet under den andre verdenskrig da Japan angrep det britiske knutepunktet Singapore etter å ha først invadert Britisk Malaya. Kampene i Singapore varte fra 7. februar til 15. februar 1942 og endte med japansk seier og det største antall kapitulerte tropper i britisk historie. Rundt 80 000 indiske, australske og britiske tropper ble krigsfanger og led samme skjebne som de om lag 50 000 som hadde blitt tatt til fange i slaget om Slaget om Malaya.

Japan ønsket å invadere Malaya fordi området hadde verdifulle naturressurser som kunne brukes i den andre kinesisk-japanske krig. Japanerne så også på havnebyen Singapore som et strategisk knutepunkt som kunne brukes mot andre land i området. Det var også viktig for Japan å stoppe den utstrakte hjelpen fra den kinesiske befolkningen i Singapore til krigføringen i Kina.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]