Slaget om Guadalcanal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget om Guadalcanal
Konflikt: Stillehavskrigen
Marines rest in the field on Guadalcanal.jpg
Amerikanske marinesoldater på Guadalcanal
Dato7. august 1942 - 9. februar 1943
StedGuadalcanal, Stillehavet
ResultatAlliert seier
Stridende parter
USA USA
Australia Australia
New Zealand New Zealand
Storbritannia Det britiske imperiet Tonga Tonga
Japan Japan
Styrker
60 000 soldater36 200 soldater
Tap
7 100 drept, 4 fanget
29 skip
615 fly
31 000 drept, 1 000 fanget
38 skip
683–880 fly
Guadalcanal Aug 7 landings.svg

Slaget om Guadalcanal, også kjent under kodenavnet Operasjon Watchtower av allierte styrker, var en serie land-, sjø- og luftslag i Stillehavskrigen rundt Guadalcanal i Salomonøyene mellom 7. august 1942 og 9. februar 1943.

Slaget sto mellom de allierte (fortrinnsvis amerikanske styrker) og japanske styrker og var den første store offensiven de allierte hadde mot Japan. Noen mener at slaget om Guadalcanal var et vendepunkt i krigen mot Japan under andre verdenskrig, sammen med slaget om Midway.

Den 7. august 1942 landet allierte styrker, hovedsakelig amerikanske, på øyene Guadalcanal, Tulagi, og Florida i de sørlige Salomonøyene. De ville nekte japanske styrker å true forsynings- og kommunikasjonlinjene mellom USA, Australia og New Zealand. De allierte hadde også planlagt å bruke Guadalcanal og Tulagi som baser for senere å kunne nøytralisere den store japanske basen i RabaulNew Britain. De allierte overveldet de undertallige japanske forsvarerne, som hadde okkupert øyene siden mai 1942, og hadde erobret Tulagi og Florida, samt en flyplass (senere kalt Henderson Field) som var under bygging på Guadalcanal. Store amerikanske marinestyrker støttet landgangen.

Overrasket over den allierte offensiven, gjorde japanerne flere forsøk på å gjenerobre Henderson Field. Tre store bakkekamper og sju store sjøslag samt kontinuerlig, nesten daglige luftkamper kulminerte i det avgjørende Sjøslaget om Guadalcanal i begynnelsen av november 1942, der det siste japanske forsøket på å ta Henderson Field fra hav og land, ble beseiret. I desember 1942 ga japanske styrker opp alle planer om å gjenerobre Guadalcanal og evakuerte deretter sine gjenværende styrker den 7. februar 1943 og overga dermed øya til de allierte. Slaget om Guadalcanal var en betydelig strategisk seier for de allierte styrker over japanerne i Stillehavet. De japanske styrkene hadde nådd toppen av sine erobringer i Stillehavet.

Slag[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

USAF B-2 Spirit.jpgDenne militærrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.