Sigdmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ypsolophidae»)
Sigdmøll
sigdmøll (Ypsolopha scabrella).
Nomenklatur
Ypsolophidae
Guénée, 1845
Populærnavn
sigdmøll
Hører til
Yponomeutoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 200, 43 i Europa, 14 funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene på planter
Utbredelse: Palearktiske region, nordvestre India, innført til USA
Inndelt i

Sigdmøll (Ypsolophidae) er en gruppe av sommerfugler som tilhører overfamilien Yponomeutoidea. De ble tidligere regnet til den store familien spinnmøll (Yponomeutidae), men det er i dag vanlig å regne dem som en egen familie. Med et par unntak lever sigdmøllene bare i den Palearktiske region.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (vingespenn hos nordiske arter 9 – 33 mm) møll, ofte brun- eller gråaktige. De to underfamiliene ser ganske ulike ut. Underfamilien Ypsolophinae er slanke møll som kjennes på svært lange, fremoverrettede palper. Antennene er ca. 2/3 så lange som forvingene, tynne og trådformede. Forvingene er avlange, forholdsvis smale, ofte med en sigdformet krok ytterst, med lange hårfrynser ved bakhjørnet. Ochsenheimeriinae er mindre, tettbygde, med påfallende korte vinger. Palpene er ikke spesielt lange, men kraftige, antennene er temmelig korte og tykke. Forvingene er smale, avrundet ytterst. Kroppen er tykk og virker "for stor" for vingene. Hele sommerfuglen har oppstående hår eller skjell og ser "lurvete" ut.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Artene i Ypsolophinae har larver på ulike slags løvtrær, mens Ochsenheimeriinae utvikler seg på gress. Arten Ochsenheimeria vacculella har larver i tørre strå og kan klekkes tallrikt fra stråtak.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]