Engmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Acrolepiidae»)
Engmøll
purremøll (Acrolepiopsis assectella).
Nomenklatur
Acrolepiidae
Heinemann, 1870
Populærnavn
engmøll
Hører til
Yponomeutoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 110, fire funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene på planter
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Amerika
Inndelt i

Engmøll (Acrolepiidae) er en liten familie av sommerfugler som av og til blir regnet som en undergruppe enten av familien spinnmøll (Yponomeutidae) eller av familien korsblomstmøll (Plutellidae). Engmøllene har larver som lever i brede, gangaktige miner i bladene på ulike planter. Purremøll (Acrolepiopsis assectella) kan gjøre noe skade på forskjellige slags løk (Allium spp.)

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (vingespenn 10 – 18 mm), grå- eller brunspraglete møll, middels kraftig bygd. De kan minne om viklere (Tortricidae) men er gjerne noe slankere med smalere bakvinger enn disse. Kroppen er ganske slank, hodet forholdsvis bredt. Palpene er middels lange, antennene trådformede og omtrent halvparten så lange som forvingene. Forvingene er avlangt trekantede, langs ytterkanten med middels lange hårfrynser, som er lengst ved bakhjørnet. Dette står gjerne litt opp når den hvilende sommerfuglen bli sett fra siden, som hos mange andre møll. Bakvingene er bleke, ofte med perlemorsglans, forholdsvis smale med lange hårfrynser langs bakkanten. Beina er ganske spinkle med markerte sporer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever som minerere i bladene på forskjellige urter, og forpupper seg inne i minen. De nordiske artene i slekten Digitivalva utvikler seg i planter i kurvplantefamilien (Asteraceae), inkludert krattalant (Inula salicina), solblom (Arnica montana) og gråurt (Gnaphalium spp.), mens Acrolepiopsis-artene lever på ulike arter i løk-slekten (Allium). Den nordiske arten av Acrolepia har sine larver på slyngsøtvier (Solanum dulcamarae). De voksne møllene flyr om natten.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Purremøll (Acrolepiopsis assectella) kan gjøre betydelig skade på dyrkede arter i løk-slekten, for eksepel kepaløk, hvitløk og purre. Larvene kan angripe både bladverket og selve løken. Den har blitt spredt med mennesker blant annet til Nord-Amerika.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Svenska Fjärilar
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. 2000. «Catalogus Lepidopterorum Norvegiae.» Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Norges sommerfugler

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]