Rubladmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
rubladmøll
Ethmia quadrillella
Ethmia quadrillella
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ethmiidae
Busck, 1909
Norsk(e) navn: rubladmøll
Hører til: Gelechioidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: ca. 300 beskrevne, tre i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene i eller på planter
Utbredelse: alle verdensdeler utenom Antarktis
Delgrupper:

Rubladmøll (Ethmiidae) er en liten familie av små til middelsstore sommerfugler som kan minne om flatmøll (Depressariidae), en gruppe de tidligere ble regnet til. De er vanligvis kontrastrikt farget, vingene er gjerne lyse med mørke flekker. De fleste artene er knyttet til planter i rubladfamilien (Boraginaceae). Tre arter er funnet i Norge, men alle er sjeldne.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (vingespenn 8 – 48 mm) sommerfugler med lange forvinger. Kroppen er forholdsvis kort (sammenlignet med vingene) og kraftig, hodet middels stort. Palpene er ikke påfallende lange. Antennene er trådformede og rundt halvparten så lange som forvingene. Forvingene er avrundet firkantede, flere ganger så lange som brede. De nordiske artene, bortsett fra Ethmia pyrausta, er lyst fargede med mørke flekker eller mønstre. Noen tropiske arter er ganske fargerike, mens E. pyrausta er ensfarget mørk. Bakvingene er brede, ensfargede med middels lange hårfrynser. Beina er forholdsvis korte. Larvene er lange og slanke og ofte ganske fargerike, farget i svart, hvitt og gult.

Levevis[rediger | rediger kilde]

80 % av de kjente larvene lever på ordenen Boraginales, som omfatter rubladfamilien (Boraginaceae), honningurtfamilien (Hydrophyllaceae) og Ehretiaceae. De nordiske artene, bortsett fra Ethmia pyrausta som lever på frøstjerner (Thalictrum spp.), lever alle på planter i rubladfamilien, deriblant forglemmegei (Myosotis), lungeurt (Pulmonaria), ormehode (Echium) og legesteinfrø (Lithospermum). Larvene lever i tynne spinn på blader, blomster eller stengler og forpupper seg i en hvit eller gul kokong av silke. De voksne møllene flyr vanligvis om natten, unntatt noen som lever i fjellområder eller flyr tidlig på våren. Familien finnes i alle verdensdeler, men er mest artsrik i Mellom-Amerika, særlig i områder dominert av tornekratt med markerte tørketider.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Denne gruppen har nylig blitt ført som en undergruppe til en sterkt utvidet familie Elachistidae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Catalogue of Life – 2007 annual checklist (sjekkliste over verdensfaunaen). [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]