Eriocottidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eriocottidae
Nomenklatur
Eriocottidae
Spuler, 1898
Hører til
Tineoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 70
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis og Nord-Amerika
Inndelt i

Eriocottidae er en liten familie av sommerfugler som hører til gruppen Tineoidea. Gruppen er representert på alle kontinenter bortsett fra Antarktis og Nord-Amerika, hovedsakelig i områder med middelhavsklima. Av de rundt 70 beskrevne artene forekommer sju i Europa, alle rundt Middelhavet. Lite synes være kjent om deres biologi.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, brunlige, slankbygde sommerfugler. I alle fall noen arter har vingeløse hunner. Hodet er ganske stort, labialpalpene lange og hårete, antennene omtrent halvparten så lange som forvingene, trådformede. Forvingene (for de som har det) er avlange, avrundet trekantede, med lange hårfrynser i bakkant nær spissen. Bakvingene er avrundede og nokså brede, med lange hårfrynser, blekere enn forvingene. Hunnene kan mangle vinger helt. Kroppen er i så fall trinn og pølseaktig.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Eriocottidae lever helst i områder med middelhavsklima, det vil si forholdsvis varmt og tørt, men med markerte årstider. De finnes også i tropene, men ikke i kjølige områder. De aller fleste artene lever i den gamle verden, men flere arter i slekten Crepidochares finnes i Colombia og Venezuela (Davis 1990).

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Davis, D.R. 1990. First report of the family Eriocottidae from the New World, with descriptions of new taxa. Proceedings of the Entomological Society of Washington 92: 1-35.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Deuterotinea casanella, hann og hunn. Fra Lepidoptera of Crimea, foto: Vladimir Savchuk: [1]