Copromorphidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Copromorphidae
Copromorphidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Compromorphidae
Meyrick, 1905
Norsk(e) navn:
Hører til: Copromorphoidea, Obtectomera, Apoditrysia, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: ca. 60
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Madagaskar, India, Sørøst-Asia, Indo-Australske område, Sør-Amerika, Nord-Amerika
Delgrupper:

Copromorphidae er en artsfattig familie av små sommerfugler som stort sett lever i tropene. De ligner den nærtbeslektede familien Carposinidae, eller også på viklere (Tortricidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (vingespenn ofte rundt 20 mm) sommerfugler med avlange vinger. Kroppen er kraftig, hodet forholdsvis lite. Palpene er lange og fremoverrettede, antennene forholdsvis korte og smalt fjærformede. Forvingene er avrundet trekantede, forholdsvis avlange, kamuflasjefarget i grått og brunt. Navnet Copromorpha betyr "lort-formet", noen av artene ligner fugleskitt når de sitter i ro. Bakvingene er noe kortere enn forvingene og bleke på farge. Begge vingeparene har temmelig lange hårfrynser langs ut- og bakkantene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på ulike planter i lyngfamilien (Ericaceae), berberisfamilien (Berberidaceae) og fikenslekten (Ficus) i morbærfamilien (Moraceae). De kan utvikle seg mellom sammenspunnede blader, i blomster, frukter eller inne i stengler. Slekten Isonomeutis, som lever i New Zealand, utmerker seg ved at larvene er rovdyr på skjoldlus (familien Margarodidae) som lever på bartrær i familien Podocarpaceae. De voksne møllene flyr om natten og kommer til lys.

Fossiler[rediger | rediger kilde]

Copromorphidae finnes ikke i Europa i dag, men en art, Copromorpha fossilis, er beskrevet fra 35 millioner år gamle fossiler fra Isle of Wight, England.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Catalogue of Life: Annual Checklist 2007. Liste over beskrevne dyr og planter. [1]

Billedgalleri over australske arter: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]