Smalmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Smalmøll
Batrachedra praeangusta
Batrachedra praeangusta
Vitenskapelig(e)
navn
:
Batrachedridae
Heinemann & Wocke, 1876
Norsk(e) navn: smalmøll
Hører til: Gelechioidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: ca. 135, to i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene i eller på planter
Utbredelse: alle verdensdeler?
Delgrupper:

Smalmøll (Batrachedridae) er en liten familie av små, slanke sommerfugler som vanligvis alle blir regnet til én slekt, Batrachedra. De hører til den artsrike gruppen Gelechioidea.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (vingespenn gjerne 10 – 15 mm), slanke møll, som i hvile pakker vingene tett rundt kroppen slik at de ser pinneaktig smale ut. På farge er de som oftest gråaktige. Hodet er temmelig stort og bredt, fasettøynene noe utstående, labialpalpene middels lange. Antennene er trådformede og varierer i lengde fra 2/3 av til mer enn forvingenes lengde. Forvingene er lange og smale, tilspissede ytterst, med lange hårfrynser langs ytter- og bakkanten. Bakvingene er meget smale med hårfrynser som er rundt tre ganger så lange som vingememranens bredde. Beina er nokså lange, spesielt er føttene (tarsene) lange og tynne. Leggene (tibiae) har markerte sporer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Smalmøllenes larver lever på en lang rekke forskjellige plantegrupper, både bregner, nakenfrøede planter (blant andre furu), enfrøbladete planter (blant andre palmer, siv, agaver og ananas) og tofrøbladete planter (blant andre osp og vier). Det er sannsynlig at noen arters larver i alle fall delvis er rovdyr som angriper andre planteetende insekter. Enkelte arter kan gjøre noe skade, blant annet på daddelpalmer. Av de nordiske artene lever Batrachedra praeangusta på bladene av osp og vier mens Batracedra pinicolella lever på furubar.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]
  • Catalogue of Life, sjekkliste over beskrevne levende organismer. [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]