Breimøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Choreutoidea»)
breimøll
Neslebreimøll (Anthophila fabriciana)
Nomenklatur
Choreutidae, Choreutoidea
Stainton, 1854
Populærnavn
breimøll
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
GruppeApoditrysia
Økologi
Antall arter: 350, fem i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene spiser på blader
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Inndelt i

Breimøll (Choreutidae) er en liten familie av små sommerfugler der særlig arten neslebreimøll (Anthophila fabriciana) er vanlig i Norge. Denne lille, brune møllen har brune vinger med sølvhvite flekker som den holder oppreiste og utspredte der den farer rundt på bladene av brennesle (Urtica dioica), snart løpende, snart flygende.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (vingespenn gjerne rundt 1 cm), brunlige møll som ligner viklere (Tortricidae). I hvile holder de vingene bratt opp fra kroppen, og skiller seg slik fra de fleste andre sommerfugler. Hodet er ganske bredt med små fasettøyne, antennene er trådformede og omtrent 2/3 så lange som forvingene. Disse er brunlige, ofte med metalliske eller mørke tverrflekker eller -bånd. Noen tropiske arter er ganske spektakulært farget med metalliske tverrbånd. Bakvingene er brede, avrundede og brunlige, ofte med en tynn, metallfarget skråstripe nær bakkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste artene har larver som gnager på blader av mange ulike slags planter, og ofte kan skjelettere dem. Larvene er ofte beskyttet av et silkespinn. Noen larver lever som bladminerere, blant annet på holurt (Aristolochia). Én art, Choreutis tigroides, er regnet som et skadedyr på jackfrukt (Artocarpus) i Sørøst-Asia. De voksne møllene flyr for det meste om dagen, men noen er nattaktive og kommer til lys. Flukten er rask og rykkvis, og de løper også ganske fort.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Pakkanen, P. 2000. Choreutidae in Finland. [1]
  • Nettressursen Norges sommerfugler. [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]