Flatmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
flatmøll
Agonopterix ocellana
Agonopterix ocellana
Vitenskapelig(e)
navn
:
Depressariidae
Denis & Schiffermüller, 1775
Norsk(e) navn: flatmøll
Hører til: Gelechioidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: ca. 600 beskrevne, 45 i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene i eller på planter
Utbredelse: alle verdensdeler utenom Antarktis
Delgrupper:

Flatmøll (Depressariidae) er en middels stor familie av stort sett flate, brunlige sommerfugler. De ble tidligere regnet til den store gruppen Oecophoridae, og er nylig blitt ført inn som en undergruppe av en sterkt utvidet familie Elachistidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (vingespenn 14 – 32 mm), gjerne påfallende flate møll. På farge er de brun- eller gråaktige uten tydelige mønstre, ofte med spredte, små, mørke flekker på vingene. Hodet er forholdsvis bredt, labialpalpene lange og oppoverkrummete. Antennene er trådformede og middels lange. Forvingene er avlange, avrundet firkantede, med middels lange hårfrynser ytterst. Bakvingene er bleke på farge, gjerne med et svakt, perlemorsaktig skinn, ofte ganske brede og avrundede, men de kan også være smale med lange hårfrynser. Beina er relativt korte og kraftige. Når sommerfuglene hviler, stikker forvingenes brede rotfelt ut som "skuldre" og gir dem en tilnærmet klokkeform.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste artene har larver som lever på levende planter, først og fremst på blader som de surrer sammen med silke, men noen borer også i stengler eller frø. Flatmøllene utnytter minst 17 forskjellige plantefamilier, men særlig arter i skjermplantefamilien (Apiaceae) og kurvplantefamilien (Asteraceae).

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Catalogue of Life – 2007 annual checklist (sjekkliste over verdensfaunaen). [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]