Noctuoidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noctuoidea
Arctia villica (bjørnespinnere)
Nomenklatur
Noctuoidea
Latreille, 1802
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
GruppeStorsommerfugler
Økologi
Antall arter: 70 000
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis
Inndelt i

Noctuoidea (uttales «nåkto-å-íde-a») er en stor gruppe av sommerfuglene, vanligvis ansett som en overfamilie. Halvparten av artene hører til nattflyene, noe som også gjenspeiles av det vitenskapelige navnet, som betyr «de som ligner på nattflyene». Andre store delgrupper er bjørne- og børstespinnerne. Også de resterende artene er overveiende natt- eller skumringsaktive.

Ny klassifikasjon[rediger | rediger kilde]

Lafontaine og Fibiger[1] kom fram til en ny fylogenetisk klassifikasjon, basert både på molekylære og morfologiske data. Denne bryter nokså mye med tradisjonelle klassifikasjoner av denne gruppen. Gruppene bjørnespinnere (Arctiidae), børstespinnere (Lymantriidae) og båtspinnere (Nolidae) ble alle ført som underfamilier til den store familien nattfly (Noctuidae). Etter Lafontaine og Fibigers klassifikasjon står disse familiene igjen i Noctuoidea: Oenosandridae, Doidae, Notodontidae, Micronoctuidae og Noctuidae.

Enda en ny klassifikasjon (2012)[rediger | rediger kilde]

En ny klassifikasjon, brukt blant annet i Fauna Europaea Web Service, deler Noctuoidea i fem familier (Doidae og Oenosandridae er ikke inkludert her siden de ikke forekommer i Europa):

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lafontaine, J.D. og Fibiger, M. (2006) Revised higher classification of the Noctuoidea (Lepidoptera). The Canadian Entomologist 138: 610-635.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]