Cyclotornidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cyclotornidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cyclotornidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Overfamilie: Zygaenoidea
Antall arter: 12
Habitat: terrestrisk, parasitter på sikader og maur
Utbredelse: Australia
Delgrupper:

Cyclotornidae er en liten familie av små sommerfugler som bare finnes i Australia. De utmerker seg ved en meget spesiell livssyklus, der larvene først er parasitterdvergsikader eller bladlopper, og så på maur som kommer for å samle honningdugg fra disse.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (forvingelengde rundt 7 mm), grå møll med smale, avrundede vinger. Kroppen er kort og kraftig, antennene ganske lange og trådformede. Det første larvestadiet ligner skrukketroll, de senere larvestadiene som lever i maurtuer er fargesterke, brede og flate

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hunnene legger tallrike (opptil 1400) små egg på planter som er angrepet av dvergsikader (Cicadellidae) eller bladlopper (Psyllidae). De små, skrukketroll-lignende larvene oppsøker sikadene og suger hemolymfe (blod) fra dem. Noen ganger dør ofrene, andre ganger ikke. Etter en tid spinner larven seg inn i en kokong og forvandler seg til en sterkt farget, flattrykt, kortbent larve som stiller seg opp i en U-formet positur med bakenden pekende oppover. Sikadene blir besøkt av maur av slekten Iridomyrmex som samler honningdugg fra dem. Cyclotorna-larvene skiller ut et stoff som er svært tiltrekkende for maurene, og maurene bærer dem tilbake til tua. Der fullfører larven sin utvikling ved å spise av maurenes larver og pupper. På grunn av stoffet de skiller ut får de være i fred for maurene. Når larvene er ferdig utviklet, kryper de ut av tua og forvandler seg til en puppe utenfor.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Cyclotorna diplocentra og Cyclotorna monocentra, fra CSIRO, Melbourne: [1]

  • Australian Moths Online - Cyclotornidae [2]