Hopp til innhold

Bombycoidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bombycoidea
Nattpåfugløye (Saturnia pavonia), hann
Nomenklatur
Bombycoidea
Latreille, 1802
Populærnavn
svermere og spinnere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
GruppeStorsommerfugler
Økologi
Antall arter: 4500, 18 arter i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene på planter
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Inndelt i

Bombycoidea er en gruppe (overfamilie) av sommerfugler. Den mangler noe godt norsk navn, men kan kalles spinnere (i vid forstand) eventuelt svermere og spinnere. Gruppen omfatter de artsrike familiene silkespinnere (Bombycidae), påfuglspinnere (Saturniidae) og svermere (Sphingidae), dessuten den tropiske gruppen apespinnere (Eupterotidae) (med 300 arter) og fire familier som alle omfatter mindre enn 50 arter hver på verdensbasis. I mange klassifikasjoner tar man også med familiene Mimallonidae, ekte spinnere (Lasiocampidae) og Anthelidae i Bombycoidea, men disse skiller seg fra de gruppene som her er inkludert ved visse trekk i vingeårenettet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Selv om Bombycoidea kan variere mye i utseende, kan man holde fram noen fellestrekk. De er alle middelsstore til svært store sommerfugler (vingespenn 20 – nesten 300 mm), og gruppen omfatter noen av de aller største sommerfuglene i familiene påfuglspinnere (Saturniidae), svermere (Sphingidae) og tempelspinnere (Brahmaeidae). Kroppen er vanligvis bred og hårete, og de fleste har fjærformede antenner i alle fall hos hannene. Bortsett fra hos svermere og tempelspinnere er munndelene vanligvis tilbakedannet hos de voksne insektene. Vingene er vanligvis store sammenlignet med kroppen, ofte med øyeflekker eller andre påfallende mønstre. Beina er forholdsvis korte. Larvene er sylindriske, vanligvis lange og slanke. De er enten nakne eller sparsomt hårete. Mange er grønne, men det er også en del som har spektakulære fargemønstre. En del har neslehår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på mange forskjellige slags levende planter. Medlemmene i denne gruppen er vanligvis nokså fåtallige, så de er sjelden problematiske skadedyr. De fleste larvene, men ikke familien svermere, spinner seg inn i en kokong av silke før de forvandler seg til pupper. Denne silken har blitt utnyttet til tekstiler, ikke bare hos silkeormen (Bombyx mori), men også hos flere arter av påfuglspinnere (Saturniidae).

Larver av nattpåfugløye Saturnia pavonia i ferd med å spinne en puppe av et sekret fra munnkjertler. Når den er ferdig er puppen tett, brun og solid fast i blad og greiner.

De voksne sommerfuglene flyr oftest om natten, selv om det også finnes en del dagflygende arter. Hunnene sender ut feromoner som hannene kan oppdage på lang avstand. Hos mange grupper tar de voksne insektene ikke til seg næring, og de lever ganske kort tid.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]