Pterolonchidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pterlonchidae
Pterolonchidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pterolonchidae
Meyrick, 1918
Norsk(e) navn:
Hører til: Gelechioidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: 12 beskrevne, ikke i Norge
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, Asia, innført til Nord-Amerika
Delgrupper:

Pterolonchidae er en liten familie av sommerfugler som hører til den store gruppen Gelechioidea. Det er kjent 12 arter, halvparten av disse finnes i Europa. Pterolonchidene kan overflatisk minne on gressmott (Crambidae), men er ikke beslektet med disse.

Utseende[rediger | rediger kilde]

(Dette gjelder for Pterolonche inspersa). Små til middelsstore (vingespenn 20 – 26 mm) sommerfugler med forholdsvis kraftig kropp. Hodet er lite med kraftige, lange, framoverrettede labialpalper. Antennene er trådformede og rundt halvparten så lange som forvingene. Disse er avrundet trekantede med markerte, litt uttrukne forhjørner, lysebrune med lysere lengdestriper. Beina er slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den sør- og mellomeuropeiske arten Pterolonche inspersa har blitt innført til Nord-Amerika i et forsøk på å begrense innførte ugress i slekten knoppurt (Centaurea). De voksne møllene flyr i juli-august, og larvene lever på røttene av knoppurt-plantene. De omgir seg med et silkerør og spiser på røttene til neste vår. De angriper bare innførte arter, siden de lokale knoppurt-artene er ettårige og har visnet ned når sommerfuglene legger sine egg. Det er foreløpig uklart om innførselen har vært en suksess.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Catalogue of Life, sjekkliste over beskrevne levende organismer. [1]
  • Forestry images, Bilde av Pterolonche inspersa:[2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]