Hopp til innhold

Gelechioidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gelechioidea
Pleurota bicostella (Oecophoridae)
Nomenklatur
Gelechioidea
Fracker, 1915
Hører til
Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 20 000 beskrevne, 400 i Norge
Habitat: terrestrisk, larver på planter, dødt materiale eller som rovdyr
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Inndelt i

Gelechioidea er en meget artsrik overfamilie av sommerfugler. Det er beskrevet rundt 20 000 arter, men det finnes mange flere ubeskrevne, og det antas at Gelechioidea kan ha flere arter enn Noctuoidea, der det per i dag er nær 70 000 arter beskrevne. De fleste medlemmene av Gelechioidea er små og kjedelig farget, men noen mer fargerike arter finnes. Gruppen blir delt i ca. 24 ulike familier, dette tallet kan variere mye mellom ulike klassifikasjoner. Spesielt artsrike grupper er gressmøll (Elachistidae), prydmøll (Oecophoridae), sekkmøll (Coleophoridae), glansmøll (Cosmopterigidae), båtmøll (Gelechiidae) og den tropiske familien Stenomatidae.

Små til middelsstore (vingespenn vanligvis mellom 10 – 30 mm), som oftest slanke sommerfugler, vingene avlange og smale. Labialpalpene er vanligvis nokså lange og krummet oppover og bakover, antennene er trådformede og minst halvparten så lange som forvingene, noen ganger lengre enn disse. Vingene er gjerne avrundet ytterst, men kan ha ganske forskjellig form. Bakvingene er vanligvis temmelig smale, med lange hårfrynser. Beina er forholdsvis lange.

Som en kan forvente av en så artsrik gruppe, viser Gelechioidea stor variasjon i biologi. De fleste artene har larver som lever på eller i planter, som minerere i blad, stengler, knopper, blomster eller frukter, eller utenpå planten. Noen få danner galler. Gelechioidea finnes på de fleste plantegrupper, også moser og karsporeplanter. En stor gruppe har larver som lever av dødt plante- eller dyremateriale, blant annet muggent løvstrø og lagrede matvarer. Noen få arter har også larver som opptrer som rovdyr, blant annet har det nettopp blitt oppdaget at noen arter i familien glansmøllHawaii lever av snegler som de fanger i fangstnett (Rubinoff & Haines 2005). Larvene omgir seg ofte med et hylster av silke og/eller plantedeler. De voksne sommerfuglene flyr vanligvis om natten.

Få skadedyr

[rediger | rediger kilde]

Medlemmene av Gelechioidea er småvokste og som oftest forholdsvis fåtallige. Det gjør at det er relativt få arter som blir regnet som betydelige skadedyr. Noen kan likevel gjøre skade på jordbruksvekster, eller på lagrede matvarer. På den andre siden er enkelte arter blitt forsøkt brukt i biologisk bekjemping av ugress.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]
  • Powell, J.A. (2003) Lepidoptera (moths, butterflies). I: Resh, V.H. & Cardé, R.T. (red.) Encyclopedia of Insects. Academic Press. ISBN 0-12-586990-8. Side 631-663.
  • Rubinoff, D. & Haines, W.P. (2005) Web spinning caterpillar stalks snails. Science 309: 575.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]