Tannmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tannmøll
Epermenia illigerella
Epermenia illigerella
Vitenskapelig(e)
navn
:
Epermenioidea, Epermeniidae
Norsk(e) navn: Tannmøll
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Gruppe: Apoditrysia
Antall arter: ca. 83
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis
Delgrupper:

Tannmøll (Epermeniidae) er en artsfattig gruppe av små sommerfugler som hører til gruppen Apoditrysia. Deres slektskapsforhold til andre Apoditrysia er usikkert, og de blir gjerne plassert i en overfamilie for seg, Epermenioidea. Det er beskrevet vel 80 arter, seks av dem er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små møll (vingespenn 7 – 20 mm), som oftest brunlige på farge, ofte spraglete og kamuflasjefargede. Antennene er trådformede og ganske lange. Forvingene er ganske smale (slekten Epermenia) til temmelig brede og avrundede (slekten Phaulernis). Bakvingene er smale med lange hårfrynser. Innerkanten av bakvingene har noen tufser av oppstående skjell som stikker opp på ryggsiden når møllene hviler, dette er et godt feltkjennetegn på familien. Beina har flere påfallende kranser av stive børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene til tannmøllene kan leve på mange ulike plantefamilier. De fleste europeiske artene er knyttet til skjermplantefamilien (Apiaceae), men de finnes også på erteblomstfamilien (Fabiaceae), trådurtfamilien (Santalaceae), Loranthaceae, Pittosporaceae og til og med på bartrær i furufamilien (Pinaceae). Larvene lever mer eller mindre inne i ulike plantedeler, i miner eller under et spinn. Arten Epermenia chaerophylella kan gjøre litt skade på dyrkede skjermplanter.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (red.) 2000. Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo og Norsk institutt for skogforskning, Ås.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nettsiden Svenska fjärilar, med bilder av de norske artene: [1]