Heterogynidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heterogynidae
Nomenklatur
Heterogynidae
Rambur, 1866
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
OverfamilieZygaenoidea
Økologi
Antall arter: 22 beskrevne
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: blant annet Sør-Europa og middelhavsområdet
Inndelt i

Heterogynidae er en artsfattig familie av sommerfugler som blant annet finnes i middelhavsområdet, i Europa nord til Sveits. De har tidligere fantes i Sør-Tyskland, men er trolig utdødd der. Hannene og larvene ligner bloddråpesvermere (Zygaenidae), som de er i slekt med, men hunnene skiller seg ut ved å være bein- og vingeløse og larvelignende.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Stor sett middelsstore (vingespenn gjerne 20 – 30 mm hos hannene) sommerfugler. Hannene ligner bloddråpesvermere (Zygaenidae), men skiller seg fra disse på at de er ensfarget, matt, mørkt fargede og på at antennene er bredt fjærformede. Hodet er lite med middels lange, fjærformede antenner. Kroppen er sylindrisk, vingene forholdsvis store, avlange, med korte hårfrynser, gjerne mørkegrå på farge. Hunnene er larve- eller maggotlignende, uten vinger og bein. De er mye større enn hannene. Larvene ligner larvene til bloddråpesvermerne, korte og trinne, ofte med gule lengdestriper. Kroppen har spredte, korte hår og vorteføttene er velutviklede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg på ulike planter. Hann-larvene er fullt utvokst bare halvparten så store som hunn-larvene, og de går gjennom larvestadiet på mye kortere tid, men bruker til gjengjeld lengre tid på sin mer omfattende forvandling som pupper. De ferdigutviklede larvene spinner seg inn i kokonger som sitter svært synlig høyt i vegetasjonen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Heterogynidae på Tree of Life: [1]

Bilder av Heterogynis penella hann og larve: [2]