Viftemøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
viftemøll
Viftemøll
Vitenskapelig(e)
navn
:
Douglasiidae
Heinemann & Wocke, 1876
Norsk(e) navn: viftemøll
Hører til: Gracillarioidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: 33, tre i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene i eller på urter
Utbredelse: mest i de nordlige områdene
Delgrupper:

Viftemøll (Douglasiidae) er en liten familie av små sommerfugler som hører til gruppen Gracillarioidea. Det er bare beskrevet 33 arter, de fleste fra de nordlige områdene. Tre av dem forekommer i Norge. De nyklekte larvene minerer i stengler og bladstilker på ulike slags urter og busker, senere kryper de ut og spiser på bladene fra utsiden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (vingespennet til de nordiske artene varierer mellom 7 – 12 mm), mer eller mindre gråspettede møll. Forvingene er avrundede (kurvet ytterkant), og bakhjørnene er trukket ut til en vifte av lange hårfrynser, derav det norske navnet. Kroppen er temmelig kort og kraftig, hodet nokså stort og tett hårete. Palpene er korte, men tykke, tett hårkledte, antennene er trådformede og omtrent så lange som 2/3 av forvingelengden. Forvingene er nærmest økseformede, avlange, med ytterkanten jevnt kurvet, bakhjørnet med en vifte av lange hårfrynser. De er mer eller mindre mørkegrå, ofte med lysere tverrbånd, gjerne med enkelte lyse skjell spredt mellom de mørke. Bakvingene er smale og tilspissede med lange hårfrynser.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Viftemøllenes larver lever på forskjellige urter og lave busker, for eksempel markjordbær, bringebær, murer, reinrose, timian og ormehode (Echium vulgare). De bittesmå, yngste larvene minerer inne i stengler eller bladstilker, senere kommer de ut og spiser på bladene utenfra.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]