Hopp til innhold

Dalceridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dalceridae
Nomenklatur
Dalceridae
Dyar, 1898
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
OverfamilieZygaenoidea
Økologi
Antall arter: 84 beskrevne
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sør- og Mellom-Amerika, sørlige Nord-Amerika
Inndelt i

Dalceridae er en liten familie av sommerfugler beslektet med sneglespinnere (Limacodidae). De finnes i Sør- og Mellom-Amerika og i de varme delene av Nord-Amerika. I likhet med sneglespinnerne har de sneglelignende, kortbeinte larver.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (forvingelengde 6,5 – 24 mm) møll med store, brede, avrundede vinger. På farge er de gjerne bleke, lysebrune eller oransje, av og til med en perlemoraktig glans. Kroppen er forholdsvis slank og tett hårete. Hodet er lite med reduserte maksillarpalper og sugesnabel. Antennene er ganske korte, bredt fjærformede hos hannene, smalere hos hunnene. Vingene er vanligvis omtrent ensfargede. Beina er kraftige og tett hårete. De hviler med vingene taklagt over kroppen. Larvene er korte og trinne, med korte brystføtter. Vorteføtter mangler, men krokringene som vanligvis sitter på vorteføttene finnes hos de to siste larvestadiene. På oversiden har de rekker av geléaktige vorter, som skilles ut fra kjertelhår. Huden på undersiden er gjennomsiktig.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne sommerfuglene flyr om natten, men er ganske dårlige flyvere. De kommer sjelden til lys. Siden de har reduserte munndeler, kan de ikke ta næring til seg. Larvene kan ete på mange ulike planter (polyfage), dalceride-larver er funnet på ca. 20 ulike plantefamilier. De kan noen ganger gjøre skade på kaffe, kakao og palmer.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Dalceridae på Tree of Life: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Bildegalleri over arter fra Fransk Guyana: [2] Arkivert 28. september 2007 hos Wayback Machine.