Acrolophidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Acrolophidae
Acrolophus sp.
Acrolophus sp.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acrolophidae
Busck, 1912
Norsk(e) navn:
Hører til: Tineoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: snaut 300
Habitat: terrestrisk, larvene i jorden
Utbredelse: Nord-Amerika, Mellom- og Sør-Amerika
Delgrupper:

Acrolophidae er en familie av sommerfugler som hører til gruppen Tineoidea. De finnes bare i den nye verden. Larvene lever gjerne i lange silkerør i jorden, der de som oftest spiser dødt plantemateriale.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (vingespenn gjerne 15 – 35 mm), brunlige eller rødlige, slanke til ganske kraftige sommerfugler som sitter med vingene tett foldet over kroppen. Hodet er stort og bredt med oppstående, "bustete" hår. Fasettøynene er ofte tydelig hårete. Maksillarpalpene er bitte små og to-leddete, labialpalpene derimot lange og kraftige, oppover- og til dels bakoverbøyd. De når ofte forbi hodet og krummer seg et stykke bakover over den fremre delen av thorax. Sugesnabelen er svært liten eller helt borte. Antennene er trådformede, omtrent så lange som halve forvingen. Forvingene er brun- eller rødspraglete, avlange og nokså smale, avrundede i spissen. Ytterst har de ganske korte hårfrynser. Bakvingene er bleke, brede (markert bredere enn forvingene) og avrundede, med middels lange hårfrynser. Beina er middels lange, kraftige, med markerte sporer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste artene har trolig larver som lever på bakken, i silkerør som de spinner. De kan grave seg et stykke ned i jorden. De lever mest av råtnende plantedeler, men kan også spise levende, grønne planter eller røtter. Noen få arter lever i gjødsel. Enkelte er knyttet til maur, veldokumentert er den meksikanske arten Amydria anceps, som er knyttet til bladskjærermaur (Atta mexicana) (Sanchez-Pena m.fl. 2003). Disse maurene lever av sopp som de dyrker på friske blader som de samler inn i skogen. Rester av soppkulturen blir kastet ut i hauger utenfor tua, og i disse haugene lever Amydria-larvene, gjerne mange sammen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Sanchez-Pena, S.R., Davis, D.R. & Mueller, U.G. (2003) A gregarious, mycophagous, myrmecophilous moth, Amydria anceps Walsingham (Lepidoptera: Acrolophidae), living in Atta mexicana (F. Smith) (Hymenoptera: Formicidae) spent fungal cultures. Proceedings of the Entomological Society of Washington 105: 186-194. [1][død lenke]

Moths of Arkansas - Acrolophidae. Med foto av Acrolophus spp. [2]

Moths of North Dakota – Acrolophidae. [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]