Megalopygidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Megalopygidae
Megalopyge opercularis
Megalopyge opercularis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Megalopygidae
Herrich-Schäffer, 1855
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Overfamilie: Zygaenoidea
Antall arter: ca. 340
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sør- og Mellom-Amerika, Nord-Amerika, Afrika
Delgrupper:

Megalopygidae er en familie av sommerfugler der de aller fleste artene lever i Mellom- og Sør-Amerika, men det finnes også noen få i Nord-Amerika og Afrika. De er svært kraftig bygde møll, tett kledt med lange hår som gir dem et teddybjørn-aktig utseende. Man skal imidlertid være forsiktig med å røre dem da de har neslehår som kan forårsake kraftig irritasjon.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (forvingelengde 11 – 28 mm), svært kraftig bygde møll, hvite, brunlige, rødlige eller grå på farge. Kroppen er tett og langt, ofte ullaktig hårete, også vingene har påfallende "pels". Antennene er middels lange og fjærformede. Vingene er avrundede. Bakkroppen er kort, tykk og hårete. Beina er ofte forholdsvis lange og kraftige, med pompong-aktige hårtufser. Larvene er kortbeinte, sneglelignende, mer eller mindre tett kledt med lange neslehår (i ekstreme tilfeller ligner de bomullsdotter) som kan gi kraftig irritasjon.

Trosia sp.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene kan leve på mange forskjellige planter. De voksne møllene sitter med vingene litt flatt taklagt over bakkroppen, og har et trekantet omriss sett ovenfra.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Familiene Aididae og Somabrachyidae ble før regnet som underfamilier av Megalopygidae, men det er i dag vanlig å regne dem som separate familier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Bilder av nordamerikanske arter: [1]. Noen arter fra Belize: [2]