Sølvmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sølvmøll
Leucoptera spartifoliella
Leucoptera spartifoliella
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lyonetiidae
Stainton, 1854
Norsk(e) navn: sølvmøll
Hører til: Yponomeutoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: ca. 200, åtte funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene på planter
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Delgrupper:

Sølvmøll (Lyonetiidae) er en familie av små sommerfugler. De fleste artene er sølv-hvite med brunlige tegninger ved spissen av vingene. Larvene lever i miner i blader av ulike planter, disse er gjerne flekkformede med et karakteristisk spiralmønster formet av larvens ekskrementer. Noen arter kan gjøre skade på frukttrær, men de er så små at de skal være svært tallrike om det skal bli betydelige skader.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (vingespenn 6–16 mm), slankbygde, vanligvis sølv-hvite møll, forvingene ved spissen oftest med rødlige eller brunlige tegninger. Kroppen er ganske slank, hodet middels stort med oppstående skjell. Punktøyne (ocelli) mangler. Palpene er ikke spesielt lange, antennene er trådformede og nesten like lange som forvingene. Det innerste antenneleddet er vanlgvis utvidet sideveis og danner et "øyelokk", i likhet med hos mange andre små møll. Forvingene er lange og smale, med lange hårfrynser ved bakhjørnet, disse står vanligvis noe opp når sommerfuglen hviler. Bakvingene er smale med lange hårfrynser. Beina er slanke med markerte sporer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever som minerere i en lang rekke plantegrupper. Mange arter lever i arter i erteblomstfamilien (Fabaceae), andre i løvtrær, særlig i arter i rosefamilien (Rosaceae), blant andre eple, kirsebær og rogn. Minene er gjerne mer eller mindre runde med et spiralmønster laget av larvenes ekskrementer etter som de har gnagd seg i spiral utover fra der egget ble lagt.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Noen av artene kan gjøre noe skade på ulike frukttrær- og busker dersom de er særlig tallrike. Leucoptera malifoliella kan ødelegge løv-verket på eple, pære og kirsebær, mens arten Leucoptera caffeina kan gjøre noe skade på kaffe i varmere områder.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]