Carposinidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carposinidae
Carposinidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Carposinidae
Walsingham, 1907
Norsk(e) navn:
Hører til: Copromorphoidea, Obtectomera, Apoditrysia, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: ca. 270
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: all verdensdeler bortsett fra Antarktis, mangler i Nord-Europa
Delgrupper:

Carposinidae er en familie av sommerfugler som for det meste lever i varme områder. De er særlig artsrike i og rundt Stillehavet, med rundt 50 arter på Hawaii og 39 arter i Australia. På utseende kan de minne om viklere (Tortricidae) eller Crambidae. På engelsk blir de kalt "fruitworm moths", og noen arter kan gjøre en del skade i fruktdyrking.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (vingespenn opptil noe over 40 mm) møll med brede vinger. Hodet er forholdsvis lite, palpene er lange og fremoverrettede, antennene middels lange og trådformede. Forvingene er avlangt trekantede, gjerne grå eller brunlige med mørkere tegninger. Bakvingene er avlange, noe kortere enn forvingene, bleke på farge. Både for- og bakvinger har forholdsvis lange hårfrynser langs ytter- og bakkantene. Beina er lange og slanke, med markerte sporer. Larvene er bleke med sparsomme, stive børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene borer i blader, blomster, knopper, stengler eller frukter, eller de lager galler. De angriper mange forskjellige plantefamilier, blant annet den sørlige bartrefamilien Podocarpaceae og flere familier av tofrøbladete planter.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Flere arter kan gjøre noe skade i fruktdyrking, ved at larvene borer inne i fruktene. Carposina niponensis angriper særlig ferskner, mens Carposina sasakii kan gjøre skade både på eple og fersken.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]