Come Together (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Something»/
«Come Together»
AlbumAbbey Road
A-side«Something»
«Come Together»
Format7"
Artist, bandThe Beatles
Utgitt1969
InnspiltAbbey Road Studios
21.–30. juli 1969
SjangerBluesrock
SpråkEngelsk
PlateselskapApple Records
Komponist(er)John Lennon, Paul McCartney
Låtskriver(e)Lennon/McCartney
Produsent(er)George Martin
Plassering(er)
2.(Norge[1])
Plass i kronologi
«The Ballad of John and Yoko»
(1969)
«Something»/
«Come Together»
«Let It Be»
(1969)

Come Together er en sang av rockebandet The Beatles, utgitt på albumet Abbey Road i 1969.

Sangen var åpningssporet på albumet Abbey Road, utgitt september 1969, og en måned senere ble den også én av to A-sider på gruppens 21. single i Storbritannia, sammen med George Harrisons komposisjon «Something». Sangen ble B-siden på deres 26. singelutgivelse i USA.

«Come Together» var hovedsakelig skrevet av John Lennon, men Paul McCartney ga sine bidrag til den; han senket tempoet og skrev de innovative bass-riffene. Sangen er på sedvanlig vis kreditert duoen Lennon & McCartney, og begynner slik:

Here come ol' flat-top, he come groovin' up slowly
He got juju eyeball, he one holy rollah …

Bakgrunnen for sangen var at Lennon skrev en sang for Timothy Learys mislykkede kampanje for å bli valgt som guvernør i California mot Ronald Reagan. Kampanjen endte brått da Leary ble arrestert for besittelse av narkotika. Lennon endret da sangen til en låt med små sleivspark rettet mot McCartney og Harrison, blandet sammen med fortellinger om den politisk-kulturelle bagism-kampanjen han førte sammen med sin kone Yoko Ono.

«Come Together» førte også til trusler om søksmål mot Lennon fra Chuck Berrys musikkforlegger, Morris Levy, ettersom den første tekstlinjen syntes å etterligne en tekstlinje fra sangen «You Can't Catch Me», som Chuck Berry hadde skrevet:

Here come a flat-top, he was movin' up with me
Then come wavin' goodbye a little' old souped-up jitney

Det kom til et forlik mellom Lennon og Levy som holdt saken utenfor rettssystemet, og som innebar at Lennon forpliktet seg til å spille inn noen sanger eid av Levy, noe som ville gi Levy inntekter fra platesalget og komponistrettighetene. Forliket ble oppfylt i og med utgivelsen av Lennons album Rock ’n’ Roll som kom i 1975, der Lennon foruten å spille en versjon av «You Can't Catch Me», også gjør en versjon av Berrys «Sweet Little Sixteen».

Sangen ble innspilt 21., 22., 23., 25., 29. og 30. juli 1969.

Besetning[rediger | rediger kilde]

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

  • Elton John spilte inn sangen og ga den ut på albumet One Night Only – The Greatest Hits i 2000.
  • Aerosmith spilte inn en cover i anledning filmen Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1978),[2] og ga den ut på singel med «Kings And Queens» fra Draw the Line (1977) på B-siden.[3] Innspillingen kom også med på Aerosmiths Greatest Hits i 1980.
  • Ike & Tina Turner spilte inn sangen og ga den ut på albumet Come Together i 1970. Sangen ble også gitt ut på singel senere samme år. Singelen kom på 21.-plass på R&B-lista i USA og 57.-plass på pop-lista i USA.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]