Pax forlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pax har flere betydninger

Pax forlag A/S (fra latin pax, «fred») er et norsk bokforlag, etablert i 1964. Forlaget holder til i Filmens hus i Dronningens gate 16 i Oslo.[1]

Pax Forlag eies i dag av firmaet Forlagsfinans, som i sin tur er kontrollert av Bjørn Smith-Simonsen. Pax eier 3% av aksjene i De norske Bokklubbene og er en av de største aksjonærene i Humanist Forlag. Pax har dessuten flere tilknyttede imprinter, som barnebokforlaget Omnipax, fagbokforlaget Unipax, forlaget Bonytt med flere.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Forlaget ble opprettet 2. april 1964 med Tor Bjerkmann som redaktør. Forlaget sprang ut av kretsen rundt det pasifistiske månedsskriftet Pax som organisasjonen Folkereisning mot krig hadde gitt ut siden 1962. Pax utga skjønnlitteratur såvel som sakprosa, med spesiell vekt på politiske og samfunnsmessige spørsmål.

På 1970-tallet, i kjølvannet av 68-opprøret, fungerte Pax Forlag som et flaggskip for en fremgangsrik og politisk streng, nymarxistisk venstrebevegelse.[2]

I tidsrommet 1965-1990 ble Kontrast startet og utgitt på Pax Forlag. Dette var et tidsskrift for politikk, kultur og kritikk som særlig henvendte seg til radikale intellektuelle i 1960-, og 1970-årene.

Pax var ikke forlaget som introduserte den heftete billigboka i Norge, men som gjorde formatet til sitt eget. Jens Bjørneboe ga rettighetene til pocketbøkene til Pax forlag, noe som reddet forlaget fra konkurs i trange tider.[3]

Et stort løft i forlagets historie var utgivelsen av Pax Leksikon, som ble finansiert gjennom å selge en form for aksje kalt «paxsje». Pax dannet skole for å utgi «smale» fagbøker, og ble i stigende grad en konkurrent til Universitetsforlaget på samme måte som ved at forlaget utga klassiske sosialistiske bøker i konkurranse med Oktober forlag og Gyldendal Norsk Forlag. I 1970-årene var Pax Forlag en pådrver for utgivelse av feministisk litteratur.[4]

Forlagssjefer[rediger | rediger kilde]

Styreformenn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pax forlag. «Om oss». Besøkt 22. februar 2019. 
  2. ^ Bjerkmann, Tor (1994). Ingen skal tenke for meg. Oslo: Tiden Norsk Forlag. s. 12. «De siste årene i Pax ble langsomt tyngre for meg - en slange krøp inn i mitt paradis. Jeg følte meg ikke lenger politisk gangbar. Den nye marxismen hadde fått fotfeste i forlagets redaksjonelle grupper. Man var blitt skeptiske til dem som ikke så alle spørsmål i klassekampens forklarende lys.» 
  3. ^ Hesmyr, Atle (2017). Pax Forlag 1964-2014: Kommersialisering versus kritisk tenkning (PDF). Notodden: Høgskolen i Sørøst-Norge. s. 27. «Det var for øvrig også Bjerkmann som gjennom sitt vennskap med Jens Bjørneboe sørga for at Pax fikk rettighetene til paperbackutgavene av hans verker, noe som i stor grad bidro til å hjelpe forlaget gjennom økonomisk vanskelige tider.» 
  4. ^ Hesmyr, Atle (2017). Pax Forlag 1964-2014 (PDF). Notodden: Høgskolen i Sørøst-Norge. s. 43. 
  5. ^ a b Bjerkmann, Tor (1994). Ingen skal tenke for meg: Med Pax fra atomprotestbevegelsen til Folkebevegelsen 1957 - 1972. Oslo: Tiden Norsk Forlag. s. 6. 
  6. ^ Steenberg, Nora (12. april 2023). «Ny forlagssjef i Pax». BOK365.no. Besøkt 12. april 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]