Fernanda Nissen videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bygningen som tidligere huset Fernanda Nissens skole

Fernanda Nissen videregående skole var en husmorskoleGrønland i Oslo. Skolen ble opprettet som Oslo kommunale Husmorskole av kvinnesakskvinnen og arbeiderpartipolitikeren Fernanda Nissen i 1916.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fernanda Nissen hevdet at skolene måtte ta over opplæringen i matstell, barnestell og hygiene siden dette ikke var en naturlig del av opplæringen i hjemmene lenger. Det var i arbeiderkvinnenes interesse å bli gode husmødre, og i 1916 åpnet hun Oslo kommunale Husmorskole. Interessen for husmorskolene økte, men langt fra alle jenter fra arbeiderklassen hadde råd til å gå ett år på husmorskole. Arbeiderkvinnebevegelsen ville legge til rette for å gi alle familiemedlemmer sunn og god mat. Dette måtte gjøres gjennom blant annet kunnskap og kurs i ernæring og søm.

I 1930 flyttet Oslo kommunale Husmorskole til Borggata 2b og lokalene til tidligere Grønland folkeskole. Skolen ble senere omdøpt til Fernanda Nissen videregående skole, da med Helse- og sosialfag. I 1991 opphørte Fernanda Nissen videregående skole og tilbudene ble flyttet til Bjerke videregående skole (da Linderud videregående skole). I 2007 ble utdanningsprogrammet Barne- og ungdomsarbeiderfag flyttet til Stovner videregående skole, mens Helse- og sosialfag Vg1 ble flyttet til Sogn videregående skole året etter, i 2008. Begge disse tilbudene ble flyttet til Kuben videregående skole i 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]