Annasif Døhlen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Annasif Døhlen
Annasif Dohlen.jpg
Født23. juni 1930 (89 år)
Stavanger
Mor Aimée Collett Bang Døhlen
Beskjeftigelse Billedhugger
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Ingeborg og Per Palle Storms ærespris (2003)

«Skiglede» i Holmenollen
«Ikaros» (1965/67) på Huk, Bygdø fra 1972[1]

Annasif Døhlen (født Anna Sofie Døhlen 23. juni 1930 i Stavanger) er en norsk billedhugger. Hun er kjent som skulptøren bak skimonumentet over kong Olav V ved Holmenkollanleggene i Oslo.

Døhlen er datter av overlege Herman Døhlen (1902–91) og billedhugger Aimée Helen Collett Bang (1904–2002). Hun gikk først ett år ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og tok så utdannelse ved Statens kunstakademi (1955–58), som elev av Per Palle Storm. Deretter studerte hun i 1959 ett år ved École Nationale des Beaux-Arts i Paris.

Døhlen debuterte på Høstutstillingen i 1956. Siden dette har hun laget en rekke portrettbyster, bronserelieffer og skulpturer. Døhlen er kjent som representant for en «klassisk» linje, med figurative skulpturer. Kunstverkene har vekslet mellom en tradisjonell og en ekspresjonistisk framstilling. Statuen «Ikaros» (1965), som er plassert på Huk i Oslo, er laget i en ekspresjonistisk stil, mens «Mor og barn»-statuen (1976) på Dikemark sykehus er mer tradisjonell.

I 1976 vant Døhlen konkurransen om et skimonument i Holmenkollen. Hennes konkurransebidrag var en tolkning av kong Olav V på ski sammen med hunden «Troll». Statuen fikk navnet «Skiglede», og ble avduket av kong Olav selv i 1984. Døhlen vant i 2003 en rettssak mot firmaet Candy Design AS, der firmaet ble dømt for å ha plagiert statuen.

Døhlen har også laget en rekke «Mor og barn»-grupper, minnesmerker og helfigurs barneportretter. Eksempelvis verket «Søsken» har fått plass i både Fredrikstad, Lillehammer og ved Bjerke videregående skoleLinderud i Oslo. I Todalen finnes verket «Vangsgutane». Annasif Døhlen er representert i både Nasjonalgalleriet og Riksgalleriet.

Priser[rediger | rediger kilde]

Verker i utvalg[rediger | rediger kilde]

Statuen «Søsken» står sentralt i skolegården til Bjerke videregående skole i Oslo

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Knut Berg, red. (1981). Norges kunsthistorie. 7 Inn i en ny tid. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag. ISBN 82-05-12271-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]