Benkpress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Benkpress er en av de tre øvelsene i styrkeløft

Benkpress er en styrkeøvelse for brystmuskler, skuldrer og armer. Øvelsen er regnet som en grunnleggende styrketreningsøvelse, og blir i treningskretser bare omtalt som benk.

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Utgangsposisjon: Utøveren ligger på ryggen på en benk med stativ til vektstangen.

Utøveren griper stangen noe bredere enn skulderbredde og løfter den opp på strake armer. Herfra starter selve løftet: Utøveren senker stangen kontrollert ned mot brystkassens øverste del og skyver den opp igjen til strake armer. Treningens mål avgjør om stangen senkes til berøring eller ikke. Det samme gjelder løfterytme.

Treningseffekt[rediger | rediger kilde]

Øvelsen er egnet til både maksimal styrketrening (1RM), submaksimal eksplosiv styrketrening, trening for maksimal muskelvekst (kroppsbygging), og for muskulær utholdenhet.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Benkpress inngår som en av tre øvelser i idretten styrkeløft, sammen med knebøy og markløft. I styrkeløft må det være en markert stopp på brystet, og føtter og hoften skal være i kontakt med henholdsvis gulv og benk under hele løftet.

Det arrangeres også egne konkurranser og mesterskap innenfor øvelsen benkpress. Det er Norges Styrkeløftforbund som arrangerer også disse. Jevnt over er de beste styrkeløfterne som også dominerer her. Utøvere som av en ulike grunner ikke kan trene knebøy og markløft, har mulighet til å konkurrere i styrkeløft gjennom denne ordningen.

Ekstern nettside[rediger | rediger kilde]