MOT

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
MOT
MOT
Grunnlegger(e) Atle Vårvik og Johann Olav Koss[1]
Type Stiftelse
Org.nummer 976 937 244
Stiftet 22. februar 1997
Hovedkontor Trondheim
President Atle Vårvik
Virkeområde Norge, Sør-Afrika, Thailand, Danmark, Latvia
Formål Robuste ungdommer, som inkluderer alle
Nettsted mot.no

MOT er en ungdoms- og samfunnsbygger som styrker ungdoms bevissthet og mot - til å leve, til å bry seg og til å si nei.

MOT er en ideell stiftelse stiftet av Atle Vårvik, Johann Olav Koss, Rune Bratseth og Dag Otto Lauritzen den 22. februar 1997.[2] Marte Snorroeggen Wivestad har vært leder for MOT Norge siden 2012. Organisasjonen inngår partnerskap med kommuner, ungdomsskoler og videregående skoler om å utvikle robuste ungdommer, som inkluderer alle. MOTs viktigste innsatsområde er MOTs program «Robust ungdom 12-16» i ungdomsskolen og «Robust ungdom 16-25» i videregående skole.

MOTs historie[2][rediger | rediger kilde]

I forbindelse med Vinter-OL 1994Lillehammer startet Johann Olav Koss og Atle Vårvik kalenderprosjektet «Norske Toppidrettsutøvere mot Narkotika». Arbeidet gav grunnlaget for initiativet til å etablere stiftelsen MOT. Den 22. februar 1997 fikk organisasjonen sine første ansatte. De første MOT-coachene, de som gjennomfører skolebesøkene, ble utdannet i MOTs teorier og program sommeren 1997, og høsten 1997 ble MOTs program innført ved ungdomsskoler rundt om i hele Norge. Idrettslag og fotballag inngikk avtaler med MOT, og alle lagene i den norske tippeligaen profilerte MOT-logoen på sine spillertrøyer. Noen år senere ble også MOTs program innført i videregående skoler, og samarbeidsavtaler med norske kommuner ble formalisert.

I 2017 er MOT i totalt fem land. I 2005 ble programmet til MOT også implementert ved skoler i Sør-Afrika, og i 2008 ble MOT Sør-Afrika etablert som en egen organisasjon.[3] I 2013 ble MOT Danmark etablert som en egen organisasjon, og i 2015 etablerte MOT Thailand seg som en selvstendig organisasjon. Nyeste land er MOT Latvia som ble etablert i 2016.

MOT Global er overordnet MOTs fem land. President for MOT Global er Atle Vårvik.

MOT-partnere[rediger | rediger kilde]

MOT inngår partnerskap med MOT-partnere som kan være en ungdomsskole, videregående skole eller kommune som ønsker å kjøre MOTs program «Robust ungdom». Dette er MOTs valgte distribusjons- og implementeringsmetode. Ca. 380 ungdomsskoler, videregående skoler og kommuner er MOT-partnere i 2017. Når en kommune eller skole har inngått partnerskap med MOT, samarbeider MOT og den lokale ledelsen om å finne de rette menneskene som skal engasjere seg i MOT lokalt, slik at de kan starte med gjennomføring av MOTs program.

MOTs program «Robust ungdom»[rediger | rediger kilde]

MOT-coachene er de som gjennomfører MOT-øktene i klasserommet, og utdannes av MOT sentralt.

 • MOTs program «Robust ungdom 12-16» i ungdomsskolen består av 12 MOT-økter á ca. 120/150 min.
 • MOTs program «Robust ungdom 16-25» i videregående skole består av 12 MOT-økter á ca. 90 min.

MOT-øktene har egne temaer som eksempelvis valg, egenstyrke, robusthet, klassekultur, selvrespekt og drømmer. Gjennom formidling, øvelser, historier, dialog og rollespill styrkes ungdoms bevissthet og mot - til å leve, til å bry seg og til å si nei.

Andre suksessaktiviteter i MOTs program[rediger | rediger kilde]

Unge MOTivatorer er en del av MOTs program «Robust ungdom», der utvalgte elever blant annet besøker barneskoleklasser og kjører MOT-økter for å gjøre overgangen til ungdomsskolen lettere, samt at de fungerer som viktige kulturbyggere på sin skole.

MOT til å glede dagen er også en del av MOTs program «Robust ungdom» og gjennomføres 23.november hvert eneste år. MOT til å glede dagen har som mål å sette fokus på viktigheten av å ha MOT til å bry seg og skape glede for dem rundt seg med enkle midler.

MOTs resultater[rediger | rediger kilde]

MOT har siden 2008 evaluert effekten av sine programmer. Rapporten Organisasjonen MOT under lupen[4] oppsummerer ti evalueringer og flere systematiske tilbakemeldinger gjennomført i perioden 1999–2010, og disse understreker følgende konsekvenser for ungdom:

 • Styrket selvtillit og optimisme
 • Styrket oppvekst og opplæringskvalitet
 • Økt forståelse for viktigheten av å bry seg om andre
 • Begrenset mobbing
 • Redusert bruk av alkohol og nikotin
 • Styrket læringsorientering

En gjennomgang av elevundersøkelsen[5] av MOTs forskningsleder Bjørg-Elin Moen viste at:

 • 57 % flere opplever å bli mobbet en gang i uken eller mer i 10.klasse blant landsgjennomsnittet sammenlignet med MOT-skoler
 • Blant landsgjennomsnittet var det en økning i antall elever som mobbes flere ganger i uken i løpet av ungdomsskoletiden.
 • På MOT-skolene var det en reduksjon i antall elever som mobbes flere ganger i uken i løpet av ungdomsskoletiden.

Tall og fakta[rediger | rediger kilde]

 • MOT har i 2017 inngått partnerskap med 236 ungdomsskoler og 28 videregående skoler i Norge.[trenger referanse]
 • Omtrent 67 000 ungdommer i Norge har MOT-økter som en del av sin skolehverdag.[trenger referanse]

Organisasjonens styre består av[6]:

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Kort om MOT
 2. ^ a b MOTs historie
 3. ^ [1]
 4. ^ Rapport - Organisasjonen MOT under lupen
 5. ^ Elevundersøkelsen 2008–2012
 6. ^ MOTs styre

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]