Hopp til innhold

Knut Risan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Knut Risan
Født19. feb. 1930Rediger på Wikidata
Trondheim
Død1. feb. 2011[1]Rediger på Wikidata (80 år)
BeskjeftigelseSkuespiller, stemmeskuespiller, teaterskuespiller Rediger på Wikidata
EktefelleAstrid Folstad (1956–)[2]
NasjonalitetNorge
UtmerkelserPer Aabels ærespris (1993)
IMDbIMDb

Knut Risan (1930–2011[3]) var en norsk skuespiller.

Han debuterte på Nationaltheatret i 1956 som «Kasper» i Folk og røvere i Kardemomme by og spilte i 147 roller der fram til han ble pensjonert i 1998. Blant hans viktigste roller var tittelrollen i Tartuffe, «Nils Lykke» i Fru Inger til Østeraad, «Rørlund» i Samfundets støtter og «Wangel» i Fruen fra havet. Avskjedsforestillingen var Anton Tsjekhovs Måken. Risan hadde også gjesteopptredener ved Den Norske Opera, Den Nationale Scene og Riksteatret. Han hadde fortellerstemmen i filmen Tre nøtter til Askepott.

Han hadde flere roller i Fjernsynsteatret, blant annet som Torvald Helmer i Et dukkehjem, med Lise Fjeldstad som motspiller i rollen som Nora. Han spilte også Edmond Dantès i dramatiseringen av Greven av Monte Cristo tidlig på 1960-tallet.

Innenfor musikkteateret spilte han blant annet i Flaggermusen, Den glade enke og Tolvskillingsoperaen. Han hadde dessuten flere filmroller, blant annet som kongen i Reisen til Julestjernen. Han spilte «Blomsterhandler Rosengren» i barne-TV-serien Jul i Skomakergata. Han var også den norske fortelleren i Tre nøtter til Askepott. Risan jobbet i tillegg i flere år som stemme over programreklamer på TV 2.[trenger referanse] Med sin karakteristiske mørke stemme sto han for setningen «-Du tror det ikke før du får se det» i forbindelse med TV-serien The X-Files.[4]

Risan leste også inn en rekke lydbøker.

Risan mottok Per Aabels ærespris i 1993.

Risan var gift med skuespillerinnen Astrid Folstad. Sammen fikk de to barn.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK, «Knut Risan er død», verkets språk bokmål, utgitt 2. februar 2011, besøkt 31. januar 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ nbl.snl.no, besøkt 6. august 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Knut Risan er død». Aftenposten. 1. februar 2011. Besøkt 20. november 2021. «Han var kongen i "Reisen til julestjernen" og ga stemme til hele rollegalleriet i "Tre nøtter til Askepott". I dag døde skuespiller Knut Risan, 80 år gammel.» 
  4. ^ «X grunner til at folk i 30-åra digger X-Files». NRK P3 (norsk). 27. januar 2016. Besøkt 27. september 2020. «The X-Files er tilbake – over 20 år etter at Mulder og Scully først dukket opp på norske skjermer – og alle «sci-fi»-hjerter banker i spent forventning. | I hvert fall de hjertene som nå er i 30-åra. | Denne gjengen var skoleungdom da (selveste) Knut Risan hvisket forførende til dem “Du tror det ikke før du får se det”, og dermed samlet hundretusenvis foran skjermen hver torsdag.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger  Teatersjef ved Studentteatret i Oslo
1953–1953
Etterfølger