Pennsylvania Dutch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mange av amishsamfunnene finnes i noen counties i sørøstre Pennsylvania kjent som Pennsylvania Dutch.
Pennsylvania Dutch-befolkning i USA ifølge folketellingen i 3000
Pennsylvania: Rødt markerer kjerneområdene, fiolett er Greater Pennsylvania Dutch Country.

Pennsylvania Dutch' (eller Pennsylvania Deitsch eller enda mer opprinnelig: Pennsilfaani-Deitsch) kalles etterkommere etter tysktalende immigranter som kom til Pennsylvania før 1800. Utenfor Pennsylvania er det en distinkt tetthet av dem i Ohios såkalte Amish Country. Det er folk med forskjellige religiøse retninger, som hovedsakelig lever i det sørøstlige Pennsylvania, og som holder på kulturelle tradisjoner som stammer fra tyske utvandringer til USA på 1600- og 1700-tallet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Til tross for at det engelske navn kunne få en til at tro det, stammer disse mennesker ikke fra Nederlandene, men snarere fra forskjellige strøk i det sørvestlige Tyskland, Alsace og Sveits. Derfor nedstammer det pennsylvanske tysk fra den høytyske alemanniske dialektgruppe. Ordet «Dutch» brukes her i et gammeldags engelsk, hvor man omtalte både tyskere og nederlendere som deitch.

Det dreier seg fortrinnsvis om protestantiske religiøse minoritetsgrupper som Old Order amish, og Old Order mennonitter og Den herrnhutiske brødremenighet. Lutheranere utgjør kun fem prosent.

På grunn av tilbakegangen i bruken av pennsylvaniatysk dialekt innenfor mange av samfunnene, men også utløst av giftermål med utenforstående og økt sosial mobilitet hos de mest verdslige av samfunnene, er den etniske bevissthet ofte meget svak, særlig blant de unge. I noen samfunn brukes navnet Pennsylvania Dutch kun om medlemmer av amish- og mennonittmenigheter, og unge fra amishmenigheten som ikke tilslutter seg den men bryter ut, omtales ennå som å «bli engelske».

I 1993 ble det Nye Testamente oversatt til Pennsylvania Dutch.

Notable personer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

På pennsylvaniatysk[rediger | rediger kilde]