Hopp til innhold

Amfitryon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amfitryon
Embete
  • King of Mycenae Rediger på Wikidata
EktefelleAlkmene[1][2]
FarAlcaeus[1]
SøskenPerimede
BarnIphicles[3][1]
Laonome

Amfitryon (gresk: Ἀμφιτρύων, «trakasserer begge sider») var i gresk mytologi sønn av Perseus' sønn Alkaios[4], konge av Tiryns i Argolida. Han ble thebisk general og var venn av Panopevs.

Han drepte sin onkel Elektryon, konge av Mykene, ved et uhell og ble sendt i eksil av en annen onkel, Sthenelos. Han flyktet sammen med Alkmene, Elektryons datter, til Theben hvor han ble renset for skyld gjennom blodet til Kreon, hans onkel på morssiden og konge av Theben.

Alkmene som var synlig gravid og lovet til Amfitryon av hennes far, nektet å gifte seg med ham før han hevnet hennes brødres død. Alle unntatt én døde i slag mot tafierne. Det var da Amfitryon kom hjem fra denne ekspedisjonen at Elektryon ble drept. Amfitryon dro derfor i felten mot tafierne sammen med Kreon som hadde gått med på å støtte ham på den betingelsen at han drepte den teumesiske rev som ble sendt av Dionysos for å herje landet.

Tafierne forble derimot uovervinnelige frem til Komaitho, kongens datter, av kjærlighet til Amfitryon skar av hennes fars gyldne hår som gav ham udødelighet. Etter å ha beseiret fienden, drepte Amfitryon Komaitho og gav kongedømmet til tafierne til Kefalos. Da han kom hjem til Theben, giftet han seg med Alkmene som fødte tvillingsønner, Ifikles, sønn av Amfitryon, og Herakles, sønn av Zevs som hadde besøkt henne mens Amfitryon var borte.

Han falt i slaget mot minyerne som han hadde satt i gang et felttog mot sammen med den unge Herakles for å frigjøre Theben fra en fornedrende skattlegging. Ifølge Evripides overlevde han dette felttoget og ble drept av sin sønn Herakles i sin galskap.

Plautus' komedie

[rediger | rediger kilde]

Amfitryon er hovedperson i Titus Maccius Plautus' (254-184 f.Kr.) komedie Amfitryon (Amphitruo) som gir et komisk blikk på Jupiters[5] forførelse av Alkmene.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c RSKD / Amphitruo[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RSKD / Alcmena[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Q45186320[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Apollodorus, The Library of Greek Mythology, II, 4.5
  5. ^ Hos den romerske forfatteren er Herakles sønn av Zevs' romerske motstykke Jupiter