Elektryon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elektryon
Embete
  • King of Mycenae Rediger på Wikidata
Ektefelle Eurydice of Mycenae, AnaxoRediger på Wikidata
Partner(e) MideiaRediger på Wikidata
Far Persevs[1]Rediger på Wikidata
Mor AndromedaRediger på Wikidata
Søsken
6 oppføringer
Mestor, Perses, Alcaeus, Sthenelus, Gorgophone, ErythrasRediger på Wikidata
Barn
11 oppføringer
Alkmene, Archelaus, Cheirimachus, Celaineus, Stratobates, Amphimachus, Licymnius, Gorgophonus, Phylonomus, Lysinomus, AnactorRediger på Wikidata

Elektryon var i gresk mytologi sønnen til Persevs og Andromeda og var konge av Mykene. Han giftet seg enten med Anaxo, datter til sin bror Alkaios og søster av Amfitryon, eller Eurydike, datter til Pelops. Han fikk datteren Alkmene og seks sønner med sin kone. Elektryon hadde også sønnen Likymnios med Midia, en frygisk kvinne.

De seks sønnene til Pterelaos som stammet fra Elektryons bror Mestor, kom til Mykene for å kreve en del av kongedømmet. Da Elektryon avslo deres krav, drev de bort kveget hans. I det påfølgende slaget ble alle unntatt en drept. Evenos, den overlevende sønnen, solgte kveget til Polyxenos av Elis. Amfitryon, Elektryons nevø og forlovede til Alkmene, kjøpte kveget og førte det hjem til sin onkel, men drepte ham ved et uhell da han kastet klubben sin mot en av kuene. Elektryons bror Sthenelos tok tronen til Mykene, anklaget Amfitryon for mordet og sendte ham i eksil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Q45201055[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • M. Grant og J. Hazel, Who's Who in Classical Mythology, David McKay & Co Ltd, 1979