Liv Ullmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Liv Ullmann
Liv Ullmann
Liv Ullmann under Toronto internasjonale filmfestival i 2014 i forbindelse med regien på dramafilmen Frøken Julie.
Født Liv Johanne Ullmann
16. desember 1938 (76 år)
Tokyo, Japan Japan
Ektefelle Gappe Stang (1960–1965) «Mal:Start-date–end+1: (1966)»"Ekteskap: Gappe Stang to Liv Ullmann" Location:Mal:Placename/adr (linkback://no.wikipedia.org/wiki/Liv_Ullmann)
Donald Richard Saunders (1985–1995) «Mal:Start-date–end+1: (1996)»"Ekteskap: Donald Richard Saunders to Liv Ullmann" Location:Mal:Placename/adr (linkback://no.wikipedia.org/wiki/Liv_Ullmann)
Samboer Ingmar Bergman (1965–1970)
Dragan Babić (ukjent)
Foreldre Janna Erbe Lund
Viggo Ullmann
Barn Linn Ullmann (med Bergman)
Yrke Skuespiller, regissør, forfatter
Nasjonalitet Norsk Norge
Språk Norsk, svensk, engelsk
Aktive år 1957–d. d.

Liv Ullmann hjemme i Drammensveien 91, Oslo, 1966

Liv Johanne Ullmann (født 16. desember 1938 i Tokyo i Japan) er en norsk skuespiller, manusforfatter og filmregissør. Ullmann har gjort seg godt kjent innenfor film i både Norge og utlandet, og ble i 1997 gitt Norsk kulturråds ærespris. For rollen som Kristina Nilsson i Utvandrerne (1971) vant hun en Golden Globe for beste skuespillerinne i en dramafilm, samt en nominasjon til Oscarprisen. Den svenske miniserien Scener fra et ekteskap (1973) ga henne nominasjoner til Golden Globe og BAFTA, mens tolkningen av Dr. Jenny Isaksson i det psykologiske dramaet Ansikt mot ansikt (1976) ga Oscar-, Golden Globe- og BAFTA-nominasjoner. For regien av den svenske filmen Troløs (2000) ble Ullmann tildelt en nominasjon til Gullpalmen.

Bakgrunn og tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Se også: Ullmann

Liv Ullmann ble født 16. desember 1938 i Tokyo i Japan av Viggo Ullmann (1907–45), en norsk sivilingeniør som jobbet i Tokyo på den tiden, og bokhandleren Janna Erbe Lund (1910–96), som også var norsk.[1] Etter okkupasjonen av Norge i 1940 og etter at Japans allianse med Tyskland og Italia vokste seg sterkere, dro familien til utposten Little Norway i Toronto, Canada, der faren hennes jobbet i den norske luftstyrken under andre verdenskrig.[1] I 1945 døde han av hjernesvulst som han fikk etter skader av da han ble truffet av en roterende flypropell i 1943.[2] Moren reiste hjem til Trondheim sammen med døtrene sine høsten 1945.[1]

Selv om Ullmann var sjenert likte hun teater, og i en alder av 11 år fikk hun en rolle i en barneforestilling ved Trøndelag Teater.[1] Hun sluttet skolegangen midt i gymnaset i 1955 for å reise til London hvor hun kunne lære om språk og teater; rundt et halvt år senere var hun på opptaksprøve for Statens teaterhøgskole (da kjent som Statens Teaterskole), men kom ikke inn. Hun fikk senere gratistimer med den norske skuespilleren Tore Foss, og spilte en liten rolle i Finn Bøs SjarmørenDet Nye Teater og en ukreditert gjesterolle i Fjols til fjells (1957), hvor Leif Juster hadde hovedrollen.[1] I sistnevnte film hadde Ullmann en liten replikk som tjente henne 30 kroner.[3]

Karrière[rediger | rediger kilde]

Norsk karrière[rediger | rediger kilde]

Liv Ullmann spilte Anne Frank, en tysk-jødisk jente som gjemmer seg i et lite hus i Amsterdam under den tyske okkupasjonen av Nederland, i oppsettingen av «Anne Franks dagbok» i Rogaland Teater i Stavanger, 1957.[4] To år senere spilte hun Ofelia i William Shakespeares tragedie Hamlet på det samme teateret, og under dramatiseringen av Kransen samme år spilte hun hovedpersonen Kristin Lavransdatter. Hun har senere også vært å se i teaterroller som Solveig i Peer Gynt, Agnes i Brand, Margrete i Kongs-Emnerne, Nora i Et dukkehjem, Rebekka West i Rosmersholm og Gretchen i Faust.[4] Aftenpostens tidligere hovedkritiker Odd-Stein Andersen roste gang på gang Ullmann for å ha «ytet betydelig menneskeskildring, [og da] ikke minst hos Ibsen».[4]

På fjernsyn har Ullmann dukket opp flere ganger i NRKs Fjernsynsteateret; i 1963 dukket hun opp i Anton Tsjekhovs Onkel Vanja og i 1967 i T.S. Eliots Cocktailselskapet.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Liv Ullmann er offiser av den franske Ordenen for kunst og litteratur.[5]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Liv Ullmann-filmografi

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Larsen, Svend Erik Løken (2009). «Liv Ullmann». Norsk biografisk leksikon (Aschehoug). 
  2. ^ «Følsom fødselar har øjne, der ikke kan lyve» (dansk). Politiken. 15. desember 2013. Besøkt 13. september 2014. 
  3. ^ Haddal 2000, s. 25
  4. ^ a b c Haddal 2000, s. 23
  5. ^ «Liv Ullmann får fransk kulturorden», Aftenposten, 21. februar 1985, s. 6.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Arve Tellefsen  
Norsk kulturråds ærespris
Neste mottaker:
 Sverre Fehn  
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)