Liv Ullmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Liv Ullmann
Liv Ullmann
Født 16. desember 1938 (75 år)
Tokyo
Ektefelle Donald Saunders
Foreldre Janna Erbe Lund og Viggo Ullmann
Barn Linn Ullmann
Yrke Skuespiller, regissør, forfatter

Liv Johanne Ullmann (født 16. desember 1938 i Tokyo), er en norsk skuespiller, forfatter og filmregissør.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Ullmann debuterte som skuespiller på Rogaland Teater i 1957, i rollen som Anne Frank. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 1966 med filmen Persona, regissert av Ingmar Bergman. Ullmann har hatt ledende roller i ni filmer av Bergman, som hun har en datter med. Nominert til Oscar to ganger, for rollene i Utvandrarna (1971) og Ansikte mot ansikte (1976). Hun ble også nominert til en Tony Award for hennes tolkning i en amerikansk oppsettelse av Et dukkehjem på Broadway.

Hun spilte senere hovedrollen i Richard Rodgers' siste musikal I Remember Mama i 1979. Tidligere hadde hun spilt i Burt Bacharachs musikal film-versjon av Lost Horizon, hvor hun ble dubbet. I senere år har Ullmann fått en ny karriere som filmregissør. Hun er også kjent som forfatter av flere selvbiografiske bøker, skrevet på 1970-tallet, som vakte internasjonal oppmerksomhet. I 2006 ble hun utnevnt til æresdoktor ved NTNU i Trondheim for sin fremragende innsats innenfor kunst og kultur.[1]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Ullmann er offiser av den franske Ordenen for kunst og litteratur.[2]

Familie[rediger | rediger kilde]

Liv Ullmann i Cannes i 2000

Liv Ullmann ble født i Tokyo som datter av Janna Erbe Lund (1910–1996) og Viggo Ullmann (1907–1945), en ingeniør som dengang arbeidet i Tokyo. Da hun var to år, flyttet familien til Toronto, der faren var instruktør ved Little Norway. Fire år senere døde faren av hjernesvulst. Familien flyttet deretter til Trondheim, der Liv vokste opp. Hun har tidligere vært bosatt i Florida og Boston, Massachusetts. Hun var gift med Hans Jakob Stang fra 1960 til 1965, og ble gift med Donald Saunders i 1985. Hun var sammen med Ingmar Bergman på 60-tallet og har en datter, forfatteren Linn Ullmann, født 1966. Hun er tante til rikspolitikeren Kjell Erik Øie.

Se forøvrig Ullmann for mer om slekten

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ dn.no:Ullmann blir æresdoktor
  2. ^ «Liv Ullmann får fransk kulturorden», Aftenposten, 21. februar 1985, s. 6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Liv Ullmann – bilder, video eller lydForrige mottaker:
 Arve Tellefsen  
Norsk kulturråds ærespris
Neste mottaker:
 Sverre Fehn  
personstubbDenne biografien er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)