Toronto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Toronto

Flagg

Våpen

Land Canada Canada
Provins Ontario Ontario
Tidssone -5
Areal 629,91 km²
Befolkning 2 500 000 (2004)
Bef.tetthet 3 968,82 innb./km²
Politikk
Borgermester David Miller

Toronto

Toronto er Canadas største by og provinshovedstad i provinsen Ontario. Navnet Toronto kommer fra det irokesiske ordet «tkaronto», som betyr «stedet hvor trærne står i vannet».

Med et folketall på 5 600 000 (2 500 000 i bykjernen) er Toronto Nord-Amerikas femte største by. Den er samtidig et av de viktigste finans- og handelssenter i Nord-Amerika. Som hjemsted for over 80 etniske grupper og 100 forskjellige språk, er Toronto en av de mest multikulturelle byer i verden.

Frem til 1970-årene var Toronto Canadas nest største by, etter Montreal. Byens økonomiske vekst ble styrket av ferdigstillelsen av St. Lawrence kanalen i 1959, kanalen gjorde det mulig for større skip å ta seg inn til De store sjøer. Deler av Torontos vekst er blitt akkreditert Parti Québécois (PQ) maktovertagelse i provinsen Quebec og provinshovedstaden Montreal i 1976. PQ innførte mange lover som favoriserte fransk over engelsk. Dette ble en stor byrde for mange engelsktalende Montrealere, mange av disse flyttet til det mer engelskvennlige Toronto.

Ett av verdens høyeste frittstående bygg CN Tower, et 554 meter høyt radio og TV-tårn, er et av de mest berømte landemerkene i Toronto.

Byens hovedflyplass, Toronto Pearson internasjonale lufthavn, ligger i Mississauga rett utenfor Torontos bygrenser i vest, og en av verdens travleste flyplasser.

Little Norway, Lille Norge, var en norsk flyskole og treningsleir som ble opprettet i Toronto under den andre verdenskrig.


Sport[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Toronto – bilder, video eller lyd