Ingrid Bergman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ingrid Bergman som 14-åring

Ingrid Bergman (født 29. august 1915, død 29. august 1982) var en svensk skuespiller.

Ingrid Bergman er en av Sveriges mest kjente skuespillere gjennom tidene, og er en av få skandinaver som med rette kan kalles Hollywood-stjerne. Hun var gift tre ganger, med Petter Lindström (1937–1950), Roberto Rossellini (1950–1956) og Lars Schmidt (1957–1976).

Ingrid Bergmans foreldre døde da hun var ung, og hun vokste opp hos slektninger. Skuespillerkarrieren begynte med studier på Dramatens elevskole, og i løpet av denne tiden hadde hun en liten rolle i filmen Munkbrogreven (1935). Etter omkring et dusin filmer i Sverige fikk hun kontakt med USA og Hollywood-produsenten David O. Selznick, som gav henne filmkontrakt. Hennes første film i Intermezzo, var en nyinnspilling av en film hun hadde spilt inn med Gösta Ekman i Sverige.

En av hennes mest kjente filmer er Casablanca (1942), der hun spilte mot Humphrey Bogart. Hun har også hatt roller i Alfred Hitchcocks filmer Trollbundet (1945) og Kvinne – spion (1946).

I 1950 møtte hun filmregissøren Roberto Rossellini. Hun ble hans elskerinne, og fikk samtidig en rolle i hans film Stromboli. Begge var allerede gift, og kjærlighetsaffæren ble en medieskandale som gav henne visse yrkesmessige problemer, med færre rolletilbud. Det ble også demonstrert utenfor kinoer som viste filmene hennes og enkelte kinoer valgte å boikotte henne. Paret fikk to døtre, tvillingene Ingrid og Isabella, og sønnen Robertino.

Etter noen filmer for Rosselini, filmer som ble verken kunstneriske eller økonomiske suksesser, fikk Ingrid Bergman igjen filme i Hollywood. Med Anastasia (1956) var hun igjen en lysende stjerne på Hollywoods himmel. Deretter fulgte en rekke Hollywood-filmer, inntil Ingmar Bergman i Høstsonaten (1978) gav henne muligheten til å gjøre karrierens beste rolleprestasjon. For sin rolle som Greta Ohlsson i filmen Mord på Orientekspressen (Murder at the Orient Express) i 1974 fikk hun en Oscar for beste kvinnelige birolle.

Ingrid Bergmans siste film ble en TV-film i 1982, Golda Meir, der hun spilte Israels tidligere statsminister, Golda Meir. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Ingrid Bergman døde på sin fødselsdag i 1982 etter en tids sykdom.

Filmer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Ingrid Bergman – bilder, video eller lyd


Forrige mottaker:
 Jennifer Jones 
Oscar for beste kvinnelige hovedrolle
Neste mottaker:
 Joan Crawford 
Forrige mottaker:
 Anna Magani 
Oscar for beste kvinnelige hovedrolle
Neste mottaker:
 Joanne Woodward 
Forrige mottaker:
 Tatum O'Neal 
Oscar for beste kvinnelige birolle
Neste mottaker:
 Lee Grant