Lennart Jähkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lennart Jähkel
Født 27. september 1956 (58 år)
Sverige Piteå, Norrbottens län
Far Q6140911
Yrke Skuespiller
Statsborger i Sverige
IMDb IMDb

Carl Gustav Lennart Jähkel (født 27. september 1956 i Piteå i Norrbottens län), er en svensk skuespiller.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Lennart Jähkel vokste først opp i Piteå og seinere i Sundsvall der han var med i skoleteaterforeningen Vigor. Han hadde allikevel ingen direkte tanker om å bli skuespillere og begynte å studere ved KTH (Kongelige tekniske høgskolen) i Stockholm, men siden tok skuespillerinteresse over og han kom inn ved Scenskolan i Malmö i 1979.

Etter eksamen i 1982 arbeidet han ved ulike scener som Norrbottensteatern, Norrköpings og Helsingborgs byteater og deretter ved ulike teater i Stockholm som TUR-teatern, Boulevardteatern 1987-1988 og Pistolteatern 1994-1997. Han har også spilt barneteater ved Unga Riks.

I 1987 ble det store TV-publikumet for første gang oppmerksomheten på ham gjennom sin rolle som den noe mistilpassede og uordentlige ynglingen Kent i den langvarige serien Goda grannar. Det store gjennomslaget var allikevel i filmen Jägarna (1996) der han fremstilte en norrlandsk machotype, en temperamentsfull karakter som bryter med det gjengse sjablongbildet av den tyste og forsakte villmarksbeboeren. Denne ursinte mannlige skapning i jegerklær var oppbart noe som slo an hos et større svensk publikum, muligens som et motbilde den oversiviliserte og følelsesmessig kuede mannsbilde som hørte til en mer politisk korrekt og salongfähig samfunnssyn. Rollen i Jägarna har sin komiske parallell i sceneforstillingen (1996) og seinere TV-versjonen av Pistvakt (1998 og 2000), en oppfølger avl Baywatchparodien Strandvakt ved Pistolteatern (1995), der det "typiske" Norrlandsidiomet ble forstørret til karikaturens grense.

Han har også vist seg å vare en utmerket komedieskuespiller i TV-serien c/o Segemyhr (1998, 1999 og 2003). Han fikk i 1996 Guldbagge for beste mannlige birolle for Jägarna og i 1988 fikk han Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium. Han er også nominert til Guldbagge for sine innsatser i Suxxess i 2002 og Så som i himmelen i 2004.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Spillefilm[rediger | rediger kilde]

Kortfilm[rediger | rediger kilde]

Spillefilm tegnefilm (svensk stemme)[rediger | rediger kilde]

Kortfilm tegnefilm (svensk stemme)[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]