Schibsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Schibsted Media Group
Organisasjonsform Aksjeselskap
Nøkkelopplysninger 933739384
Etablert Norge 1839
Hovedkontor Norge Oslo
Bransje Media
Styreleder Norge Ole Jacob Sunde
Adm. dir. Norge Rolv Erik Ryssdal
Antall ansatte 6 900 (2013)
Nettside http://www.schibsted.no

Schibsted ASA OSE: SCH er Norges største mediekonsern, og en av Skandinavias store medieaktører. Konsernet har etablerte produkter og rettigheter innenfor mediene avis, forlag, multimedia og mobile tjenester. Deres strategi går ut på å bygge plattformer for fremtidig vekst innenfor ulike mediekanaler.

Konsernet har per 1.januar 2014 6900 ansatte og virksomheter i 27 land, i Skandinavia Norge, Sverige, og Danmark, i resten av europa, Finland, Frankrike, Belgia, Spania, Portugal, Polen, Irland, Ungarn, Østerrike, Italia, Romania, Sveits, i Asia/Oseania Singapore, Malaysia, Filippinene, i Latin-Amerika Chile, Colombia, Argentina, Brasil og Mexico. Hovedkontoret ligger i Oslo. Schibsted er et børsnotert selskap med en styringsstruktur som bygger på norsk lovgivning. Schibsteds aksjer er notert på Oslo Børs.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble grunnlagt av Christian Schibsted i 1839 da han startet en liten virksomhet som boktrykker i Oslo. Schibsted overtok eierskapet til Verdens Gang i 1966, da avisen var i finansielle problemer. I 1988 ble det til da familieeide selskapet gjort om til aksjeselskap og det ble opprettet ulike datterselskaper. I dag eier Schibsted blant annet Verdens Gang, Aftenposten, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, 20 Minutes Frankrike og 20 Minutos Spania. I 2012 ble også VG og Schibsted Forlag lagt inn i dette selskapet, og navnet ble endret til Schibsted Norge.

Schibsted sin internasjonale rubrikksatsing ble i 2008 organisert i et eget selskap, Schibsted Classified Media (SCM). Schibsted ASA eier Sveriges største rubrikkannonsør på nett: Blocket.se og kontrollerer dessuten rubrikkannonsøren FINN.no. I tillegg har Schibsted Classified Media selskaper og nettsteder i mange land, deriblant Leboncoin i Frankrike.

Konsernet ble børsnotert i 1992. Kjell Aamot var konsernsjef fra 1989, og gikk av i 2009, da Rolv Erik Ryssdal ble ny sjef. Schibsted ASA hadde i 2010 en omsetning på 13,7 milliarder kroner og resultatet var 1 611 millioner kroner (EBITA).

Eierforhold[rediger | rediger kilde]

Schibsted ASA eies av:

Selskapets aksjer inngår i OBX-indeksen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]