Hopp til innhold

Nicodemus Tessin den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nicodemus Tessin den yngre
Født23. mai 1654[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Nyköping
Død10. apr. 1728[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (73 år)
Stockholm
BeskjeftigelseArkitekt, stadsarkitekt og greve
Embete
Utdannet vedUppsala universitet
EktefelleHedvig Eleonora Stenbock (16891714)
FarNicodemus Tessin den eldre[5]
BarnCarl Gustaf Tessin
NasjonalitetSvensk
Kjent forSturefors Castle
Stockholms slott
Tessins palass
Fredrikskirken
Viktige verkStockholms slott
Ombyggingen av slottet Tre Kronor
Steninge slott

Stockholms slott er tegnet av Nicodemus Tessin den yngre og ble oppført etter at slottsanlegget Tre Kronor hadde blitt ødelagt i en storbrann 7. mai 1697.
Drottningholm slott var tegnet av Nicodemus Tessin den yngres far Nicodemus Tessin den eldre og ble fullført av sønnen. Slottet er en del av den svenske verdensarven.
Trefoldighetskirken i Karlskrona er en åttekantet sentralkirke med kuppeltak og ut mot torvet har den en mektig portiko med fire søyler. Kirken er en del av Karlskrona verdensarv som ble tatt opp på UNESCOs verdensarvliste i 1998.
Tessins palass, et miniatyrpalass Tessin bygget som privatbolig for seg og familien.
Fredrikskirken i Karlskrona. Også denne kirken er en del av Karlskrona verdensarv som ble tatt opp på UNESCOs verdensarvliste i 1998.
Tessins altertavle i Vor Frelsers kirke i København.

Nicodemus Tessin d.y. (født 23. mai 1654 i Nyköping, Sverige, død 10. april 1728, Stockholm) var en svensk arkitekt, greve og er kjent som arkitekten bak Stockholm og Gottorp slott ved Schleswig. Nicodemus Tessin d.y. var en av barokkens store arkitekter i Sverige.

Nicodemus Tessin d.y. ble født i Nyköping som sønn av Nicodemus Tessin d.e. og Maria Persdotter Swahn. Han gikk på den tyske skolen i Stockholm, hvor han etterpå studerte arkitektur slik som faren. Han viste tidlig evner og ble lagt merke til for et hyllningsdikt til Karl XI som ble utgitt.

Reiser og utdannelse[rediger | rediger kilde]

I 1670 ble Tessin skrevet inn ved Uppsala universitet hvor han studerte matematikk, fransk og italiensk, og fra 1671 kom han under enkedronning Hedvig Eleonoras bekyttelse, slik at han kunne reise til Italia på studietur i 1673.

Han ble ledsaget av marki del Monte, og de reiste via Tyskland til Verona, og bodde i Roma en lengre tid hvor dronning Christina arrangerte utdannelsen hans. Derfor kunne han studere under Lorenzo Bernini, samt Carlo Fontana og Giovanni Pietro Bellori. Som renessansen krevde fikk han undervisning i antikkens estetikk, især den romerske. Han kom tilbake til Sverige i 1678, og hadde da en utmerket utdannelse, men ble allikevel sendt til Frankrike og Ludvig XIV sammen med diplomaten Daniel Cronström. Fra Frankrike fikk han impulser og veiledning av Charles Le Brun, André Le Nôtre og Jean Bérain. En kort tid oppholdt han seg i England hos Karl II hvor han kom i kontakt med Christopher Wren. Det er bevart flere tegninger fra disse reisene. Han var også i Danmark etter invitasjon fra den danske kongen og han besøkte blant annet byggeplassen til Vor Frelsers kirke i København. Han leverte senere en modell til altertavlen i kirken og det er denne altertavlen i full størrelse som fremdeles står i kirken.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1680 ble Tessin utnevnt til leder av Hedvig Eleonoras byggeprosjekter og ble utnevnt til kammerherre. 1687-88 bega han seg enda en gang til Frankrike og Italia, for å hente inspirasjon til Drottningholms interiør, og stiftet bekentskap med Burchard Precht. Han hadde på det tidspunkt etterfulgt sin far som hoff- og slottsarkitekt, og ble i tillegg stadsarkitekt, i sistnevnte stilling sammen med sin halvbror Abraham Winandts.

21. juni 1697 ble han utnevnt til «överintendent», dvs. leder av statens byggeprosjekter, i 1701 til hofmarskall, samt i 1705 til overmarskall (överstemarkalk). For sin innsats ble han tildelt «friherrelig og grevelig værdighed».

Med tiden tok hans administrative ambisjoner overhånd. I 1705 ble han kansler ved Lund Universitet og i forbindelse med dette forlot han stillingen som statsarkitekt. Karl XII utnevnte ham til kongelig rådgiver og medlem av «Justitierevisionen» i 1712. Han politiske karriere skaffet ham uvenner og etter Karl XIIs død sluttet han seg til det holsteinske parti og ville gå i allianse med Russland, noe som førte til at han falt i unåde i 1726 og ble avskjediget av Fredrik I. Han døde 1728 og fikk en enkel begravelse i stillhet.

Nicodemus Tessin d.y. var far til Carl Gustaf Tessin i sitt første ekteskap med Hedvig Eleonora Stenbock. Hun døde i 1714 og Tessin giftet seg i 1716 med Maria Barbro Horn af Marienborg.

Verker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Nicodemus Tessin the Younger, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Nicodemus-Tessin-the-Younger, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Nicodemus Tessin, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id tessin-nicodemus, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Structurae, oppført som Nicodemus Tessin the Younger, Structurae person ID 1005864, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Arkitekter verksamma i Sverige, besøkt 13. mai 2024[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mårten Liljegran, artikkel i Svenska Män och Kvinnor del 7, Albert Bonniers forlag Stockholm 1954

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]