Smarthus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skjematisk oversikt over smarthuskomponenter.

Smarthus eller hjemmeautomasjon er helheten av overvåkning, styring, regulering og optimeringsinnredninger i en bygning. Målet er å samkjøre og automatisere prosessene i en bygning. Ordet smarthus er ikke et entydig definert begrep, men et samlebegrep for mer eller mindre automatiserte og intelligente funksjoner som skal bidra til lavere energiforbruk, bedre komfort, enklere betjening og et høyere sikkerhetsnivå.

Smarthus brukes ofte om ulike styringssystemer for lys, varme, branntrygging, innbruddsikring og ventilasjon i boliger.Med enkelhet skal brukerne kunne kontrollere alt fra lys, varme, strømforbruk, persienner, garasjeport, ytterdøren, kameraer, ventilasjon, lyd og bilde i boligen din bare ved hjelp av noen enkle brytere eller over et nettbrett/smarttelefon.

Smarthusteknologi i kommunale tjenestener[rediger | rediger kilde]

Stadig flere kommuner i Norge har i løpet av de siste årene valgt å innføre smarthusteknologi.[1]

Eksempler på funksjoner i et smarthus[rediger | rediger kilde]

Mange smarthus har også link mellom styringssystemet.[klargjør]

Eksempler på komponenter i et smarthjem er:

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Nivåer[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere nivåer for styring. Fra enkel installasjoner som detektorer, timere, til mer omfattende løsninger som ovenfor. Generelt så har Norge en del igjen i forhold til både passiv-hus, og totale integrerte bus systemer som man i større grad benytter i for eksempel Tyskland. Styringssystemer.

Trådløse teknologier som brukes i smarthus:

Kablede teknologier brukt i smarthus inkluderer:

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Innføring av smarthusteknologi i det kommunale pleie- og omsorgstilbudet». Arkivert fra originalen 3. februar 2013. Besøkt 20. juni 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]