Smarthus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Smarthus eller hjemautomasjon (eng: Home automation, dansk: Bygningsautomatik) er helheten av overvåkning, styring, regulering og optimeringsinnredninger i en bygning. Målet er å samkjøre og automatisere prosessene i en bygning. Ordet smarthus er ikke et entydig definert begrep, men et samlebegrep for mer eller mindre automatiserte og intelligente funksjoner som skal bidra til lavere energiforbruk, bedre komfort, enklere betjening og et høyere sikkerhetsnivå.

Skjematisk oversikt over smarthuskomponenter.

Smarthus brukes ofte om ulike styringssystemer for lys, varme, branntrygging, innbruddsikring og ventilasjon i boliger. Med enkelhet kan du kontrollere alt fra lys, varme, strømforbruk, persienner, garasjeport, ytterdøren, kamera, ventilasjon, lyd og bilde i boligen din bare ved hjelp av noen enkle brytere eller over et nettbrett/mobil.

Smarthusteknologi i kommunale tjenestener[rediger | rediger kilde]

Stadig flere kommuner i Norge har i løpet av de siste årene valgt å innføre smarthusteknologi.[1]

Eksempel på funksjoner i et smarthus[rediger | rediger kilde]

Mange smarthus har også link mellom styringssystemet. Følgende tekniske løsninger. Vannbåren varme, ventilasjon, Audio TV HIFI, solavskjerming, porter, dører, Internett og TV

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Nivåer[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere nivåer for styring. Fra enkel installasjoner som detektorer, timere, til mer omfattende løsninger som ovenfor. Generelt så har Norge en del igjen i forhold til både passiv-hus, og totale integrerte bus systemer som man i større grad benytter i for eksempel Tyskland. Styringssystemer.

Trådløse 433Mhz, 868Mhz,2,4Ghz, Zigbee, Z-Wave Andre Bus systemer, el-bus , LONworks, X10 mye brukt i USA, Automasjonsløsninger bygget direkte i sikringskap.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Innføring av smarthusteknologi i det kommunale pleie- og omsorgstilbudet». Arkivert fra originalen 3. februar 2013. Besøkt 20. juni 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]