Trådløs strømbryter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En svart trådløs dimmerbryter som går på radiofrekvens.[1]

En trådløs strømbryter er en bryter som trådløst kan slå av og på elektrisk utstyr i motsetning til å fungere direkte på strømkursen. Bryteren kan dermed flyttes til et annet sted, og batteridrevne eller energihøstende varianter kan være helt uten kabling. Trådløse strømbrytere kan for eksempel brukes til styring av elektrisk belysning, hvitevarer og brunevarer.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Trådløse brytere kan være nyttige ved store endringerromløsninger som ellers ville krevd omfattende endringer på det elektriske anlegget. Trådløse brytere kan spare mye arbeid når man skal legge opp strømnett i ekstisterende vegger med lafteverk, murverk, gips, betong eller fliser, hvilket ellers ville krevd omfattende boring og elektrikerarbeid.

Trådløse brytere kan også gjøre det mulig å ha langt flere lys på samme bryter.

Protokoller[rediger | rediger kilde]

Den trådløse kommunikasjonen kan for eksempel fungere via lys- eller radiokommunikasjon. Eksempler på teknologier er Z-Wave, ZigBee, WiFi, Bluetooth og LiFi.

Hjemmesentraler[rediger | rediger kilde]

Dersom man ønsker å sette opp hjemmeautomasjon er det nødvendig at enhetene benytter samme kommunikasjonsprotokoll. Et eksempel er dersom man ønsker å styre en lyspære med en smarttelefon. Dersom lyspæren og smarttelefonen ikke benytter samme protokoll vil det være nødvendig å ha en eller flere hjemmesentraler for å få enhetene til å snakke sammen.

For å unngå ekstra hjemmesentraler må utstyret ha samme protokoll slik at det kan kommunisere direkte.

Batterifrie brytere[rediger | rediger kilde]

Alle fjernstyrte lysbrytere trenger en strømkilde. I tillegg til brytere som går på batteri finnes det også trådløse brytere som kommuniserer trådløst, men som er koblet til strøm der hvor de står slik at man slipper å bytte batterier.

Noen trådløse brytere benytter seg istedet av energihøsting når man trykker på bryteren, hvilket genererer nok strøm mekanisk til å drive en innebygd sender som sender radiosignal til mottakeren.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «How Do Lighting Controls Work?». HeathCo LLC. Arkivert fra originalen 13. september 2014. Besøkt 6. september 2014.