Hopp til innhold

M-Bus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

M-Bus eller Meter-Bus er en europeisk standard for å fjernavlese forbruk av vann-, gass-, strøm- eller andre typer forbruk som for eksempel varme- eller vannmåler.

M-Bus ble utviklet av professor Horst Ziegler ved Universitetet i Paderborn i Tyskland i samarbeid med Texas Instruments Deutschland GmbH og Techem GmbH med bakgrunn i at de ikke syntes eksisterende bussystemer tilfredsstilte kravene til måleravlesing.

Kommunikasjonen foregår via to ledninger, hvilket gjør M-Bus-grensesnittet kostnadseffektivt å implementere. Det fysiske laget og linklaget er beskrevet i EN 13757-2, og applikasjonslaget i EN 13757-3. En trådløs variant av M-Bus er spesifisert i EN 13757-4.

Forhold til OSI-modellen

[rediger | rediger kilde]

M-Bus er basert på OSI-modellen for å oppnå et åpent system som kan brukes av nesten hvilken som helst ønsket protokoll. Ettersom M-Bus ikke er et nettverk trenger den blant annet ikke et transport- eller sesjonslag, og lag 3 til 6 er derfor tomme. Med andre ord er de eneste lagene som er funksjoner det fysiske laget, datalinklaget, nettverkslaget og applikasjonslaget.

OSI-modellen
Dataenhet Lag Standard
Vertslag Data 7. Applikasjon EN1434-3
6. Presentasjon Tom
5. Sesjon Tom
Segment/datagram 4. Transport Tom
Medialag Pakke 3. Nettverk Valgfri
Frame 2. Datalink IEC 60870
Bit 1. Fysisk M-Bus