Passiv infrarød detektor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En passiv infrarød detektor eller PIR-detektor er en type bevegelsessensor som fungerer passivt (uten å sende ut signaler, men istedet bare mottar signaler) ved hjelp av et pyroelement som detekterer infrarødt lys (IR). Foran pyroelementet er det montert en optisk linse som deler opp synsfeltet til detektoren i sektorer. Når en inntrenger beveger seg forbi disse sektorene vil pyroelementet detekterer varme objekter som beveger seg mellom sektorene. Dette vil si at PIR-detektoren reagerer på varme i bevegelse.

En PIR-detektor registrerer infrarød stråling (varmestråling) fra alle typer objekter. Disse svake signalene forsterkes i PIR-detektoren slik at de kan aktivere et relé eller en triac i detektoren.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Oppkoplinger med slike detektorer brukes som lysbrytere (bevegelsesregistrator) for vanligvis mørklagte områder. Kombinert med en tidsavbryter spares unødig bruk av strøm. Det brukes også som bevegelsessensor til innbruddsalarmanlegg for oppdagelse av uønskede bevegesler i et rom. Et annet bruksområde er i tilknytning til viltkamera.