Skedulering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skedulering er innen informatikk den metode hvorigjennom arbeid som er blitt spesifisert blir tildelt ressurser for å fullføre arbeidet. Arbeidet kan være virtuelle enheter som tråder, prosesser eller dataflyt, som igjen blir skedulert over på maskinvareressurser slik som mikroprosessorer, nettverksforbindelser eller utvidelseskort.

En skeduler er det som utfører skeduleringsaktiviteten. Den er ofte implementert slik at de holder alle datamaskinens aktiviteter opptatte (slik som load balancing), tillate flere brukere å dele systemets ressurser effektivt eller for å oppnå tjenestekvalitet. Skedulering eller fundamentalt for datasystemer i seg selv og en iboende del av utførelsesmodellen til et datasystem; konseptet med skedulering gjør det mulig å ha fleroppgavekjøring på en enkelt CPU.

Skedulering inngår i operativsystemer, i enkeltstårende såvel som i datanett (tidsdelte operativsystemer som Unix og dets derivater, nettverksoperativsystemer og distribuerte operativsystemer), i innebygde systemer og i databaser.

Litteratur[rediger | rediger kilde]