Hopp til innhold

Reguleringsteknikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reguleringssløyfe

Reguleringsteknikk beskriver hvordan man kan regulere og stabilisere et dynamisk system. Et dynamisk system kan reguleres eller styres på flere måter. Et system som involverer en person som styrer en maskin, for eksempel en person som kjører bil, kalles manuell styring. Et system som bare involverer maskiner, som for eksempel regulering av temperatur med termostat, kalles automatisk styring. Systemer som er utformet for å holde en gitt utgangsverdi stabil til tross for forstyrrelser i systemet kalles regulatorer og systemer som er utformet for å følge en gitt funksjon kalles servo-systemer.

Kontinuerlige reguleringer[rediger | rediger kilde]

Kontinuerlige reguleringer, for eksempel regulering av vannivå i en tank, regulering av temperatur, eller regulering av gjennomstrømning, regulering av trykk, fart, regulering av pH/Oksygen-innhold i et stoff. Det er ubegrenset hva du kan regulere, og alle disse kan bli regulert på samme måte; med en regulator.

Regulator[rediger | rediger kilde]

Oppgaven til en regulator er å endre pådraget i forhold til måleverdien fra prosessen, det gjør den med noen parameterer som kalles P, I og D. Disse variablene varierer fra prosess til prosess. Formålet til disse variablene er å skape den optimale reguleringsalgoritmen til en viss prosess, for å få en mest mulig stabil reguleringen.

P verdien = en %verdi av prosessverdien, som er et område, som forteller når pådraget kan åpne fra 0 til 100%(prosentverdi)

I tiden = en integrert tid som tilfører samme forsterkningen som P-verdien over en "I" tid (sekunder) for å minske avviket skapt av P-båndet.

D tiden = en derivert tid som tilfører samme forsterkning med en gang prosessverdien forandrer seg. (Motsatt av I tiden) denne er ofte brukt i trege reguleringer. Ikke alltid med i alle typer reguleringer.

Transmitter[rediger | rediger kilde]

En transmitter i reguleringsteknikken er en komponent i en regulering, som måler prosessverdien i prosessen, og gjør denne om til et standardsignal før den sender signalet videre til regulatoren. Eksempler på transmittere, kan være:

  • nivå-transmitter, som måler væskenivået i en tank
  • en temperatur-transmitter, som måler temperaturen i prosessen
  • Flow-transmitter, som måler gjennomstrømningen av et gitt stoff i.
  • Pressure-transmitter, som måler trykk i en prosess

Standardsignal som blir brukt i prosessen, er: strømsignal(4-20mA, 0-20mA), spenningssignal(1-5V, 0-10V)og pneumatiske signaler(3-15psi/0,2-1,0bar)

Pådragsorganet[rediger | rediger kilde]

Pådragsorganet er den komponenten i reguleringen som forandrer prosessverdien. For eksempel en frekvensomformer, som endrer hastigheten til en pumpe, eller en reguleringsventil, som endrer hvor mye som kan strømme gjennom røret.