Kjøkkenvifte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjøkkenvifte i en liten leilighet

En kjøkkenvifte er en enhet som inneholder en mekanisk vifte som henger over komfyr eller platetopp i kjøkken. Avtrekket skal trekke ut fett, forbrenningsprodukter, gasser, røyk, varme og vanndamp fra matlagingen, og eventuelt filtrere denne.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det finnes to hovedtyper av kjøkkenvifter. Den ene typen ventilerer ut mot friluft via et kanalsystem, mens den andre typen resirkulerer luften f.eks. via et kullfilter som inneholder aktivt kull før den slippes tilbake igjen til kjøkkenet.

Fett og brannfare[rediger | rediger kilde]

De fleste kjøkkenviften har et eller annet system for å fange opp fett (f.eks. et filter) slik at man begrenser fettmengden som samler seg i rørene. Mye fett i rørene kan være øke risikoen for brannspredning dersom det skulle oppstå brann ved matlaging. Fettfiltrene bør rengjøres regelmessig.

Støynivå[rediger | rediger kilde]

Høyt støynivå fra kjøkkenvifter kan påvirke trivsel når man arbeider på kjøkkenet, og kan over lang tid potensielt tid bidra til nedsatt hørsel.[2] Vifter med variabel hastighet bråker vanligvis mer på høyere innstillinger som ofte svarer til høyere luftgjennomstrømning. Forskjellige typer og modeller kan ha ulikt støynivå ved transport av samme luftvolum. Kjøkkenvifter med rør som går til friluft er vanligvis mer støyende, men har også ofte høyere luftgjennomstrømning, mens kjøkkenvifter som resirkulerer luften ofte er roligere, men er mindre effektive på å fjerne lukt og forurensning.

I likhet med andre kjøkkenapparater måles støynivået på kjøkkenvifter ofte på den logaritmiske desibel-skalaen med A-vekting, forkortet dB(A).[3] En kilde[2] oppgir at støynivået fra de fleste kjøkkenvifter blir markedsført til å ligge rundt 60-70 dB(A), mens "rolige" modeller kan gå så lavt som 40 dB(A), og "bråkete" vifter løst blir klassifisert som modeller med støynivå over 70 dB(A). Det bør bemerkes at støynivået generelt er oppgitt for maksimal hastighet, og det kan derfor være nyttig å sammenlikne støynivået ved ulike volumetriske luftstrømninger (for eksempel i liter per sekund) for å få et mer nyansert bilde. Internasjonalt blir luftgjennomstrømningen i kjøkkenvifter vanligvis målt i liter per sekund (L/s).[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]