Gateway (telekommunikasjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En gateway (egentlig engelsk, direkte oversatt til norsk: inngangsport) er en maskinvarekomponent som brukes i sammenkobling mellom ulike nettverk for telekommunikasjon.

 • I et kommunikasjonsnettverk er gatewayen en node som utgjør et grensesnitt mot et annet nettverk som bruker andre protokoller.
  • Gatewayen kan inneholde enheter, for eksempel protokolloversettere, enheter som tilpasser impedans, hastighetsomformere, fault-isolatorer, eller signaloversettere, som er nødvendige for at systemene kan virke sammen.
  • En gateway som oversetter eller kartlegger protokoller kobler sammen nettverk med ulike teknologier ved konvertere protokollene.
 • Gatewayen kan også være en datamaskin eller et datamaskinprogram som er konfigurert for å fungere som en gateway.

Gatewayer, også kalt protokollomformere, kan fungere på alle nettverksnivåer. Oppgavene til gatewayen er mer komplekse enn til en en ruter eller svitsj, ettersom gatewayen kommuniserer med mer enn én protokoll i motsetning til rutere og switcher.

Både datamaskinen til en internettbruker og vertsmaskinen som leverer internettsidene er vertsnoder, mens nodene som forbinder nettverkene mellom disse maskinene er gatewayer. For eksempel er datamaskinene som brukes av internettleverandøren for å koble brukere til internett, gateway-noder.

I et bedriftsnettverk fungerer gateway-servere ofte også som proxytjener og brannmur. En gateway er gjerne forbundet med både en ruter, som vet hvor den skal sende en gitt pakke med data som kommer til gatewayen, og en switch, som styrer pakken inn og ut av gatewayen.

I et IP-nettverk, vil klienter automatisk sende IP-pakker med et mål utenfor en gitt nettverksmaske til en nettverksgateway. Nettverksmasken angir IP-området til et privat nettverk. For eksempel: Hvis et privat nettverk har en IP-adresse 192.168.0.0 og en nettverksmaske 255.255.255.0, så vil alle data som går til en IP-adresse utenfor 192.168.0.X bli sendt til nettverkets gateway. Når trafikk videresendes til et annet nettverk, vil gatewayen i noen tilfeller utføre Network Address Translation.

En gateway er en viktig funksjon i de fleste rutere, selv om andre enheter (for eksempel en PC eller server) kan fungere som en gateway.

De fleste operativsystemer bruker begrepene som er beskrevet ovenfor. Microsoft Windows, derimot, beskriver denne standard nettverksfunksjonen som Deling av internett-tilkobling, som fungerer som en gateway og tilbyr en forbindelse mellom internett og et internt nettverk. Et slikt system kan også fungere som en DHCP - server. Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) er en protokoll som brukes av nettverksenheter (klienter) for å oppnå ulike parametere som er nødvendig for disse klientene for å kunne fungere i et Internet Protocol (IP)-nettverk. Ved hjelp av denne protokollen, blir krav til systemadministrasjon arbeidsmengde sterkt redusert, og enhetene kan bli lagt til i nettverk uten manuell konfigurering.

Noen mulige norske oversettelser av gateway er portner, standardruter, innfallsport eller systemport.[1]

Internet-to-orbit-gateway[rediger | rediger kilde]

En internet-to-orbit-gateway (I2O) er en maskin som fungerer som en kontakt mellom datamaskiner eller enheter som er koblet til internett og pc-systemer i bane rundt Jorden, for eksempel satellitter eller bemannede romfartøy. En slik forbindelse etableres når det I2O kobler opp en stabil forbindelse mellom et romskip og en datamaskin (eller et nettverk av datamaskiner) på internett, Slike koblinger kan være for kontrollsignaler, lydfrekvens, eller signaler i det synlige lysspekteret.

Prosjekt HERMES er det første som har tatt ibruk en slik maskin. HERMES-A/MINOTAUR Space Flight Control Center[2] ble operativ 6. juni 2009, og ble betjent av representanter fra 34 nasjoner under UNOOSA-symposiet av Små Satellitter for Bærekraftig Utvikling[3] i Graz, Østerrike den 10. september 2009. Prosjektet HERMES er startet etter initiativ fra det ekvadorianske sivile romfartsbyrået EXA og har et maksimalt dekningsområde på 22 000 km, HERMES-A er ment å være den første gatewayen til nettverk på fem som skal dekke hele Sør-Amerika. HERMES-A/MINOTAUR kan overføre tale så vel som data.

Global Educational Network for Satellite Operations, GENSO, er et initiativ fra NASA og ESA, og er et eksempel på I2O.

Nettsky-gateway[rediger | rediger kilde]

En en nettsky-gateway er en innretning på klientsiden som oversetter skylagrings-APIer, som SOAP eller REST til blokk-baserte lagringsprotokoller som iSCSI-, Fibre channel- eller filbaserte grensesnitt som NFS eller CIFS.[4][5] Skylagrings-gatewayer gjøre det mulig for bedrifter å integrere privat skylagring i applikasjoner uten å flytte applikasjonene i en offentlig nettsky,[6] og dermed forenkle databeskyttelse.[6]

IoT Gateway[rediger | rediger kilde]

En IoT-Gateway gir mulighet til å bygge bro mellom enheter som befinner seg i felten (arbeidsplassen, hjemmet, etc.), nettskyen, der data er lagret, og brukerutstyr som smarttelefoner, nettbrett og så videre. . IoT-gatewayen[7][8] gir en forbindelse mellom felten og skyen, og kan også brukes til lokal databehandling og -lagring slik at tjenestene kan brukes offline, og om nødvendig kontrollere enhetene i felten i sanntid. For å oppnå bærekraftig interoperabilitet i IoTs økosystem i dag[9][10] finnes det to dominerende arkitekturtyper for utveksling av data protokoller: buss-basert (DDS, REST, XMPP) og broker-basert (AMPQ, CoAP, MQTT, JMI). Protokoller som støtter utveksling av informasjon mellom interoperabilitetsdomener kan også bli klassifisert[11][12] som meldings-orienterte (AMQP, MQTT, JMS, REST) og dataorienterte (DDS, CoAP, XMPP). For å utnytte det fulle potensialet av IoT, kommuniserer sammenkoblede enheter ved hjelp av lette protokoller som ikke krever omfattende CPU-ressurser. C, Java, Python og noen skriptspråk er foretrukket i IoT-applikasjoner. For å håndtere eventuelle protokolloversettelser bruker ulike prosesser forskjellige IoT-gatewayer for å nede kravene til systemressurser i IoT-noden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Fellesordliste for dataord på – bokmål». i18n.skulelinux.no. Arkivert fra originalen 6. desember 2022. Besøkt 3. desember 2021. 
 2. ^ ESAA. «ECUADORIAN CIVILIAN SPACE AGENCY ANNOUNCES THE CREATION OF THE FIRST INTERNET-TO-ORBIT GATEWAY: THE UNITED NATIONS INVITES EXA TO TRAIN SCIENTISTS FROM ALL OVER THE WORLD IN ITS USE». 
 3. ^ http://www.unoosa.org/pdf/sap/2009/graz/Programme_3September.pdf
 4. ^ GigaOm, Show Me the Gateway — Taking Storage to the Cloud, By Gary Orenstein. [1] Arkivert 15. mai 2019 hos Wayback Machine.
 5. ^ Boles, Jeff.
 6. ^ a b Slack, Eric.
 7. ^ Marvell Unveils Andromeda Box IoT Platform Made for Brillo Arkivert 28. august 2018 hos Wayback Machine. besøkt 13. nov. 2015
 8. ^ «Amazon Web Services Announces AWS IoT.». Arkivert fra originalen 28. august 2018. Besøkt 16. juni 2016. 
 9. ^ "Internet of Things Global Standards Initiative".
 10. ^ Arshdeep Bahga, Vijay Madisetti.
 11. ^ Stan Schneider.
 12. ^ Bryon Moyer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • Federal Standard 1037C
 • MIL-STD-188