Smart strømmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Effekttariff»)
Eksempel på en smart strømmåler som brukes i Europa hvilket kan redusere forbruk, stenge av strømmen (i tilfelle ubetalte regninger) og settes på igjen fjernstyrt.

En smart strømmåler, også kalt AMS («avanserte måle- og styringssystemer»), er en elektronisk innretning som registrerer strømkundens forbruk av elektrisk energi i intervaller på en time eller mindre og ved telemetering kommuniserer med nettleverandøreren og kraftleverandøren i det minste daglig for bruk til å sende faktura. Smarte strømmålere har en to-veis forbindelse mellom måleren og nettleverandørens sentrale system. I motsetning til de tradisjonelle målere kan de samle data uten menneskelig avlesing. Kunden på sin side kan til en viss grad styre strømregningen ved f.eks. å kjøre vaskemaskin og oppvaskmaskin om natten.

Historie[rediger | rediger kilde]

I Norge ble det satt som mål å bytte til smarte strømmålere hos alle strømabonnenter innen 1. januar 2019,[1] og bakgrunnen for dette er at det offentlige har lovbestemt at nettselskapene skal installere smarte strømmålere.[2] Under § 4-2.Funksjonskrav står det at målerne skal:

  • b) ha et standardisert grensesnitt som legger til rette for kommunikasjon med eksternt utstyr basert på åpne standarder
  • c) kunne tilknyttes og kommunisere med andre typer målere

Eksempler på bruk i hjemmet[rediger | rediger kilde]

Smarte strømmålere muliggjør integrasjon med diverse utstyr i husholdningen slik at man kan bruke strøm når strømprisene er lave. Eksempler kan være billader, smarte hvitevarer, smarttermostat (oppvarming, ventilasjon og klimaanlegg), vaskemaskin og tørketrommel.

Effekttariff[rediger | rediger kilde]

Smarte strømmålere kan rapportere strømforbruk i sanntid og muliggjør derfor effekttariff, som er en prismodell for nettleie hvor kunder som bruker mye strøm på en gang betaler mer, mens kunder som har et jevnt forbruk gjennom døgnet får en rabatt. Motivasjonen for dette er at store svingninger i strømforbruk er en belastning for strømnettet, og at et jevnere forbruk kan gi mindre behov for utbygging og overdimensjonering av strømnettet.

Effekttariff i Norge er vedtatt å implementeres fra og med 1 januar 2022, og ble innført den 1. juli 2022.[3]

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Protokoller[rediger | rediger kilde]

Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) har vært sentrale i standardiseringen av HAN-porten[4] som brukes på norske AMS-målere og baserer seg på M-Bus og IEC 62056. Navnet HAN-port kommer av at denne skal kunne kobles til et hjemmenettverk (engelsk: home area network).

Alle smartmålere har en 8P8C-kontakt (RJ45) som fysisk grensesnitt for tilkobling, og bruker her pinne 1 og 2. HAN-porten er imidlertid stengt ved leveranse av måleren[klargjør] og må åpnes av nettselskapet. Strømmåleren er konfigurert som M-Bus master, og kommuniserer bare med M-Bus slaver. Data fra måleren strømmes til tilkobledet utstyr, med andre ord må ikke det tilkoblede utstyret aktivt sende kommandoer for å be om nye målinger. Informasjonen kommer som bytes kodet ifølge Object Identification System (OBIS).[5]

Leverandører[rediger | rediger kilde]

De tre hovedleverandørene av AMS-målere i Norge i dag[når?] er Kamstrup, Aidon og Kaifa.

Aidon sitt HAN-grensesnitt er beskrevet i et dokument hos NVE.[6] Kommunikationen er med 1200 baud, og uten paritetsbit. Data sendes i pakker innenfor en High-level Data Link Control (HDLC), hvor pakkene starter og avsluttes med det hexadesimale flagget 7e. Pakkene starter med en header på 8 bytes (se Green Book kapitel 8).[klargjør]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]